Najpoznatiji osmeh na svetu

0
63
emoji

Korisnici društvenih mreža pričaju o svemu i svačemu, a onlajn razgovore neizostavno dupunjuju emotikoni. Emotikoni na veoma jednostavan način izražavaju neka osećanja.

emoji

Ponekad reči jednostavno nisu dovoljne da izraze ono što želite da kažete, a pogotovo se to dešava kad razgovarate preko poruka ili četuje preko društvenih mreža.

Upravo tu u pomoć stižu emotikoni, koje koriste gotovo svi. Nekim ljudima nemoguće je da završe tekst ili poruku bez upotrebe znakova 🙂 ili 😀

A ukoliko imaju neke fine “skrivene” namere možda će se ipak pre odlučiti za korišćenje 😉 ili 😛 Naravno, postoje i oni koji se protive emotikonima i smatraju ih veoma detinjastima.

Ne postoji precizan podatak kada je prvi put upotrebljen emotikon, ali veruje se da je to bilo još  u 17. veku. Današnji, najpoznatiji “smajli” sastavljeni od dve tačke, crtice i zatvorene zagrade, koji predstavlja nasmejano lice. Ovaj smajli osmislio je profesor Skot Falman davne 1982. godine. Skot je bio profesor na Univerzitetu u Pitsburgu.

Naime, on je poslao mejl jednom internet biltenu: ” Predlažem sledeće karaktere za označavanje šaljivih rečenica: :). Pročitajte sa bočne strane”. Međutim, neke studije pokazuju da je smajli mnogo starijii  i da se koristio i u pesmi “The Fortune” englesnog pesnika Roberta Herika. O datumu nastanka emotikona pisalo se i nakon što je “Njujork Tajms” objavio govor bivšeg predsednika SAD Abrahama Linkolna iz 1862. godine u kome se takođe, pojavljuje jedan emotikon 😉

Korisnici društvenih mreža najčešće upotrebljavaju familije smajlića. S obzirom na to da oni uglavnom vode razgovore s prijateljima u realnom vremenu, ne čudi podatak da najviše koriste emotikone. Pošto pričaju o svemu i svačemu, onlajn razgovore neizostavno dopunjuju upravo emotikoni.

Preko ovih emotikona na veoma jednostavan način izražavamo naša osećanja bila ona prava ili lažna. Takođe, pomoću ovih malih emotikona možemo smanjiti kilometarske rečenice.

Da li ste znal da…

? – Poljubac, najčešće se koristi za flertovanje

? – Srce, je bio prvi emotikon, a poslat je prvi put preko SMS poruke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here