Najbolji načini da zaradite novac preko interneta

Ako želite da zaradite, a stalnog zaposlenja nema ni na vidiku, vreme je da potražite spas na internetu. Evo kako da zaradite novac preko interneta. Internet je moćan saveznik kad znate da ga koristite u svakom aspektu života, a može biti i način da zaradite solidan novac i nađete zaposlenje.

Istina, zaraditi novac na internetu nije tako jednostavno kako se priča. Konkurencija je nikad jača, ponuda nikad raznovrsnija, pa ključ leži u tome da pronađete sebi pravo mesto pod kapom internetskom.

Ono što želite jeste posao koji će vam obezbediti aktivna primanja, radije nego jednokratna. A da biste to učinili morate najpre da za sebe izgradite reputaciju. Sve dok vaša internet pojava ne ostavlja utisak stručnosti, teško da ćete zaraditi ozbiljniji novac.

Za sve ovo potrebno je mnogo rada, ali kada jednom upali ‒ isplati se u potpunosti.

Kako najbolje zaraditi novac preko interneta?

Prva stvar koju treba da znate jeste da ćete morati da uložite mnogo rada kako biste zaradili na internetu. To pogotovo važi kada ste tek početnik jer je potrebno da sebi privučete odgovarajuću publiku i izgradite autoritet.

Autoritet gradite tako što najpre odredite svoje bliže polje stručnosti, tj. svoju nišu. Ne možete se rasplinjati previše, iako vam se čini da imate više šansi da zaradite ako pokrijete više različitih poslova.

Dobra stvar je imati i svoj blog, koji je, kako kažu stručnjaci, vaša druga kuća na internetu. Blogovi su dobar način da okupite potencijalne kupce na jednom mestu gde od njih možete da izvučete povratne informacije. No, ne odvlačite pažnju od sebe tako što ćete staviti svoj blog na subdomen (kakav je wordpress, npr.) već se potrudite da u URL-u bude vaša adresa.

Kada počnete da okupljate ljude koje interesuje to što imate da ponudite ili kažete, vreme je da sastavite svoju mejling listu. Iako se ovo smatra prevaziđenom metodom marketinga, za početak je to baš ono što vam treba.

No, ne gubimo vreme. Pređimo konkretno na načine na koje možete zaraditi novac na internetu.

Prodaja preko interneta

Ukoliko imate nekakav proizvod ili uslugu da ponudite, prva opcija vam je svakako prodaja preko interneta. Danas na internetu možemo lako da prodajemo raznu robu, a postoje specijalizovani sajtovi na kojima možete da prodajete ono što sami pravite.

Na primer, ukoliko ste vični pravljenju suvenira, ručnih radova ili nekih drugih stvari, možete napraviti profil na sajtovima poput Etsy-ja i prodavati svoje proizvode. Možete krenuti u prodaju stvari i preko svoje stranice na društvenim mrežama, ali krajnji cilj treba svakako da vam bude sopstveni sajt.

Ne samo da tako jačate svoj brend, već ćete izbeći da plaćate procenat sajtovima koji posreduju vašoj prodaji.

Ukoliko još uvek nemate svoje proizvode, novac možete zaraditi preko interneta i tako što ćete prodati svoje stvari koje vam više ne trebaju preko interneta. Najpopularniji sajt za ovaj tip prodaje svakako je eBay, ali imate širok izbor i domaćih sajtova i lokalnih stranica preko kojih možete raditi isto.

Informišite se dobro o tome kako funkcionišu onlajn licitacije, ali i kako da privučete što veći broj posetilaca i da ih zainteresujete za svoju aukciju. U ove svrhe ne bi bilo loše da se bolje upoznate sa osnovama onlajn marketinga koji vam može poboljšati šanse da zaradite novac na internetu.

No, pre nego da započnete bilo kakvu prodaju, biće vam potreban nalog na PayPal-u kako biste mogli da uopšte dođete do novca. Ipak, PayPal nije i jedina opcija koju imate kako biste naplatili svoje usluge. Informišite se dobro kako možete doći do novac pre nego što počnete bilo kakav posao na internetu.

Potrudite se da predstavite svoju robu najbolje što možete, tako što ćete obezbediti mušterijama dobre fotografije proizvoda i to iz više različitih uglova.

Konačno, budite iskreni prema svojim potencijalnim kupcima i nemojte pokušavati da ih prevarite. Možda budete imali sreće da izvučete novac jednom, ali to može uništiti vaš biznis i pre nego što je krenuo da se kvalitetno razvija.

Pišite uputstva, vodiče, odnosno Ebooks

Ukoliko postoji oblast u koju se razumete (ili ste samo sposobni da dobrano i temeljno istražite svaku zadatu temu), pisanje popularnih elektronskih knjiga može biti unosan posao za vas.

Ebooks bi mogao biti unosan internet posao naročito za one koji imaju spisateljskog dara, i čiji bi stil mogao da privuče i angažuje potrošače.

Istina je da i u ovoj oblasti danas ima dosta konkurencije, jer je ovo jedna od prvih opcija koju na internetu pokušaju svi koji iole znaju da pišu. Ipak, ukoliko vi imate da ponudite zanimljiv i primamljiv stil pisanja, uzdajte se u svoj kvalitet.

Pisanje elektronskih knjiga možete ugovoriti direktno sa poslodavcem koji traži nekoga da napiše kvalitetan vodič, ili preko sajtova koji posreduju u ovom poslu, kakvi su na primer Amazonov Kindle ili Apple-ov iTunes.

Za one među vama koji su naročito kreativni, tržište koje nije loše istražiti jesu audio knjige.

Pišete tekst na isti princip kao i za bilo koji ebook, s tim što sada treba da uzmete u obzir da će se tekst čitati, pa bi stil trebalo da bude bliži konverzacijskom. Imate opciju i da sami nasnimite čitav audiobook ili da poslodavcu prodate suvi tekst koji će potom neko nasnimiti.

Popularnost audio knjiga naglo raste i kupci im se okreću zbog toga što su pristupačnije nego klasične knjige ‒ možete da ih slušate i kad radite nešto drugo.

Ponudite svoje profesionalne usluge preko drugih sajtova

Dok ste još na početku svoje internet karijere, novac preko interneta možete zaraditi i tako što ćete ponuditi svoje profesionalne usluge preko drugih sajtova.

Na primer, ukoliko pišete, Upwork je sajt za vas jer okuplja velik broj freelance pisaca, dok bi, na primer, 99 Designs bio odlično polje za dizajnere. Drugi sajtovi su vaša šansa da se za vas pročuje, i da pridobijete svoje prve klijente koje kasnije možete uputiti na svoj sajt i direktno poslovanje.

Otvaranje naloga na ovim sajtovima jeste besplatno, ali procenat koji uzimaju od eventualne zarade nije zanemarljiv, pa se pripremite na trošak u početku. Gledajte na to kao na investiciju u svoj budući posao preko interneta.

Kada radite na drugim sajtovima, veoma je bitno da usluga koju nudite bude odrađena kvalitetno jer će vam sklapanje poslova zavisiti od ocena i komentara bivših poslodavaca.

Potrudite se da pridobijete svoje klijente da opišu vas i vašu saradnju jer završen posao bez komentara na ovim sajtovima mahom ostavlja nepotpun utisak i novi klijenti bi mogli oklevati da posluju sa vama.

Takođe, moraćete da se dobro pozabavite svojim profilom jer potencijalni klijenti to prvo vide. Osmislite jednostavan opis svojih veština, ali se potrudite da uključite sve ono što znate da radite. Napišite svoj portfolio i, idealno bi bilo, pružite neki primer svojih pređašnjih projekata kako bi poslodavac imao bolji uvid u vaš stil pisanja. Ukoliko je nešto od toga zvanično negde objavljeno, utoliko bolje.

Pored pomenutih, sajtovi koje možete istražiti u potrazi za poslom preko interneta su i Craiglist, Fiverr, Flippa, Zazzle, User Testing i IZEA.

Osmislite aplikaciju

Dobra vest za vas ako ste iole vični IT tehnologijama jeste i ta da je solidan način da zaradite novac preko interneta pravljenje i osmišljavanje aplikacija za mobilne telefone pogotovu kad je ecommerce sajt u pitanju.

Istina, ova mogućnost jeste prezahtevna i odnosi se samo na stručnjake, ali je u današnje vreme veoma unosna, pa je vredi spomenuti.

Tačno je i to da razvijanje aplikacija nije nužno stalan izvor prihoda, ali ukoliko je aplikacija dobra i postane popularna, možete okupiti oko sebe popriličan broj potencijalnih kupaca koji će biti zainteresovani za nove aplikacije koje biste im mogli ponuditi.

U korist vam ide i to što danas postoji tržište za gotovo sve što vam padne na pamet, a u obliku je aplikacija, pa se vaša kreacija može odnositi na raznorazne stvari iz života. Pustite mašti na volju.

Ipak, budite spremni na početna ulaganja. Ovo naročito važi u slučaju da ne umete da napravite aplikaciju, pa morate da angažujete developer-a. Takođe, od vas se očekuje i to da uložite vreme u istraživanje tržišta kako biste došli do aplikacije koja je korisnicima zaista potrebna.

Iznajmljivanje stanova preko AirBnB-a

Još jedan popularan način da zaradite novac preko interneta jeste da se date u posao kratkoročnog izdavanja stanova. AirBnB je sajt koji vam omogućava da svoj stan (ili bilo koji stan za izdavanje ukoliko imate dodatni) ponudite turistima koji bi mogli tražiti jeftiniji smeštaj u vašem gradu.

Sajt je zamišljen kao jeftinija alternativa apartmanima i hotelima, mada dosta njih koristi ovu opciju da nudi i svoje usluge preko AirBnB-a. Ipak, sve što vi treba da uradite jeste da postavite konkurentnu ponudu.

Pored izdavanja čitavog stana, na AirBnB-u možete ponuditi i samo jednu sobu (dakle, fokus je na smeštaju). Ova opcija nije uvek naročito popularna, ali ukoliko imate tu sreću da živite u turistički interesantnom gradu, ova opcija bi mogla biti izvor solidnih redovnih prihoda.

Da biste se istakli među sve brojnijom konkurencijom, predlažemo da dobro istražite ponudu u svom gradu, ako ništa drugo onda da biste uspeli da formirate adekvatnu cenu za smeštaj koji nudite.

Možda u početku nećete zarađivati veliki novac, ali ukoliko nudite dobru uslugu, i uspete da dobijete dobre ocene i komentare, možete se nadati uspešnoj zaradi preko interneta.

Snimajte video tutorijale ili kurseve

Za Youtuber-e ste svi sigurno čuli, ali da li ste zaista svesni koliko je ovaj način zarade preko interneta danas unosan? Sve više ljudi se okreće video instrukcijama kada žele da saznaju kako nešto uraditi na pravilan način umesto da čitaju članke na internetu.

Zbog toga je snimanje tutorijala za Youtube dobra početna opcija. Nećete se odmah obogatiti, ali ukoliko krenete da postepeno okupljate oko svog kanala sve veći broj pratilaca, možete se nadati redovnom prihodu.

Ono što može predstavljati blagu prepreku jeste to što je konkurencija ogromna, pa vaši klipovi ne smeju biti čisti tutorijali već moraju biti jedinstveni, zabavni i takvi da se povežu sa svojom publikom. Drugim rečima, ako niste vični javnom nastupu i ukoliko vam animiranje ljudi ne ide od ruke, ovo možda nije opcija za vas.

No, ukoliko jeste, samo napred. Izaberite oblast (ili više njih, ovde nije striktno neophodno da se držite užih specijalnosti u toj meri kao kod pisanja blogova ili tekstova) i ponudite dragocene trikove i objašnjenja za koja mislite da bi mogli biti od koristi gledaocima.

Youtube tutorijali bi trebalo da budu relativno kratki i koncizni. Međutim, ukoliko mislite da baš vi možete podučiti ljude nečemu što zahteva duža objašnjenja, možete osmisliti i kreirati kurseve za sajtove poput Udemy-a koji je neka vrsta online akademije.

Ovo je mesto gde bi vaše znanje za neku užu stručnu oblast moglo zasijati. Imate mogućnost da osmislite čitav kurs koji će sadržati više video snimaka/ lekcija, a možete uključiti i neki dodatni tip materijala (na primer Power Point prezentacije ili tektove).

Konkurencija na Udemy-ju i drugim sajtovima ovog tipa nije ništa manja nego na Youtube-u, pa se naoružajte strpljenjem. Sve što možete jeste da date sve od sebe i ponudite kvalitetne kurseve.

Postanite online tutor

Ako vam se igra profesora, Udemy nije vaša jedina opcija. Možete postati online tutor i u suštini predavati određene predmete preko interneta.

Danas postoje specijalizovane kompanije koje okupljaju stručne (ali i manje stručne, većina ne traži da vam polje koje predajete nužno bude struka) predavače koji bi mogli obučavati njihove klijente u onlajn sesijama, preko programa za komunikaciju.

Mahom se traže profesori stranih jezika (što popularniji jezik, to više posla), a klijenti su najčešće iz azijskih zemalja. Međutim, postoji i opcija da predajete mnoge druge stvari, a neke od popularnih stvari su marketing (naročito online marketing i marketing vezan konkretno za društvene mreže) i IT.

Pošto je ova mogućnost da zaradite na internetu svakim danom sve popularnija, i konkurencija je brojna i surova, pa je važno da u prvi plan istaknete svoje prednosti. Takođe, količina posla će vam direktno zavisiti od toga koliko se učenika javlja za vaše časove, pa je i za ovu opciju dobro osmisliti kvalitetan i zabavan program.

Radite za kompanije od kuće

Konačno, još jedan način kako da zaradite preko interneta koji je poslednjih godina sve popularniji jeste rad za pojedine kompanije koje traže ljude za posao od kuće. To konkretno znači da nećete imati nužno fiksno radno vreme, ali ćete imati zaduženja koja treba da izvršite preko inteneta.

U zavisnosti od toga čime se kompanija bavi, vaša zaduženja mogu varirati od pisanja tekstova i blogova, preko call centre operatera, urednika, prevodioca, pa sve do menadžera.

Poprilično su, na primer, traženi virtualni asistenti kojima se poverava organizacija poslova neke kompanije. Premda to zvuči prilično ozbiljno i zahtevno, sve su šanse da ste za ovaj posao kvalifikovani i ako samo znate da baratate osnovnim Microsoft office programima (Word, Excel i Power Point obično pokrivaju spisak zaduženja).

Takođe, popularno online zanimanje u polju marketinga jeste i takozvani affiliate manager, što je u suštini osoba koja se bavi prikupljanjem podataka kompanija koje bi mogle biti potencijalni klijenti.

Vaše je dakle da pronađete nekoga sa kime bi kompanija mogla da sarađuje i da stupite u kontakt sa osobom na odgovarajućoj poziciji u toj kompaniji. Malo trgovačkih veština neće vam biti na odmet, pa ukoliko umete da pregovarate, ovo je posao za vas.

- Advertisement -

pročitaj i

Komentari

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

povezani članci