Na današnji dan pre 27 godina poslana je prva SMS poruka

Dvadesetdvogodišnji inženjer Neil Papworth iz IT kompanije SEMA poslao je prvu SMS poruku na današnji dan pre 27 godina, piše News18.com.

Papworth je poruku “Merry Christmas” poslao 3. decembra 1992. godine s računara, preko Vodafoneove mreže, na mobilni tadašnjeg šefa Vodafonea Richarda Jarvisa. Tada je stvoren novi standard komunikacije mobilnim telefonima.

Papworth tada nije dobio odgovor, budući da mobilni još nisu mogli odgovarati na SMS poruke, već ih samo primati. SMS komunikacija se razvila tek nekoliko godina kasnije, s obzirom na to da su se u početku mobilni telefoni primarno koristili za pozive.

U Velikoj Britaniji je broj poslanih SMS poruka u padu od 2012. godine. U poslednjih desetak godina, SMS sve više zamenjuju aplikacije za dopisivanje poput Facebookovog Messengera, Vibera i WhatsAppa.

Sveprisutni internet koji nudi besplatno dopisivanje aplikacijama, sve više gura SMS u zaborav. Danas se češće koristi u hitnijim situacijama ili u područjima bez internet pristupa.

Sasvim je moguće da će SMS pasti u zaborav, kao što su nekadašnje GSM mreže, a zamena SMS-u se već sprema.

0
- Advertisement -
Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Fortnite izbačen iz Apple App Storea i Google Play Storea

Nakon što je Apple Epicovu igru nakon najnovije nadogradnje izbacio iz Apple Storea, Google je napravio istu stvar.

WiFi Mesh uređaj – za jak WiFi signal u svakom uglu velikog doma

Ukoliko imate veliku kuću ili stan, obezbedite podjednako dobar WiFi signal u svakom uglu vašeg doma, uz WiFi Mesh uređaj.

Regionalno istraživanje: Više od polovine potrošača u Srbiji smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki

Gotovo 50 odsto potrošača u Srbiji smatra biometrijsku identifikaciju bržim i jednostavnijim rešenjem od upotrebe lozinki prilikom potvrđivanja mobilnih plaćanja, pokazuje regionalno istraživanje kompanije...

Letnji intenzivni kursevi u školi digitalnih tehnologija za decu KIBERone.

Školska godina samo što nije počela a vi niste otputovali nigde? Deca se dosađuju i željna su druženja i novih znanja. Ovog avgusta, iskoristite vreme...

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...