Na današnji dan pre 27 godina poslana je prva SMS poruka

Dvadesetdvogodišnji inženjer Neil Papworth iz IT kompanije SEMA poslao je prvu SMS poruku na današnji dan pre 27 godina, piše News18.com.

Papworth je poruku “Merry Christmas” poslao 3. decembra 1992. godine s računara, preko Vodafoneove mreže, na mobilni tadašnjeg šefa Vodafonea Richarda Jarvisa. Tada je stvoren novi standard komunikacije mobilnim telefonima.

Papworth tada nije dobio odgovor, budući da mobilni još nisu mogli odgovarati na SMS poruke, već ih samo primati. SMS komunikacija se razvila tek nekoliko godina kasnije, s obzirom na to da su se u početku mobilni telefoni primarno koristili za pozive.

U Velikoj Britaniji je broj poslanih SMS poruka u padu od 2012. godine. U poslednjih desetak godina, SMS sve više zamenjuju aplikacije za dopisivanje poput Facebookovog Messengera, Vibera i WhatsAppa.

Sveprisutni internet koji nudi besplatno dopisivanje aplikacijama, sve više gura SMS u zaborav. Danas se češće koristi u hitnijim situacijama ili u područjima bez internet pristupa.

Sasvim je moguće da će SMS pasti u zaborav, kao što su nekadašnje GSM mreže, a zamena SMS-u se već sprema.

Dopao Vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima:

Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

ODGOVORI

Molim napišite svoj komentar!
Molim napišite svoje ime ovde

Poslednje dodano

Mreža Tinder uvodi panik dugme

Aplikacija za upoznavanje potencijalnog partnera Tinder uvela je panik dugme i druge sigurnosne postavke kako bi povećala sigurnost svojih...

NASA-in robot izgubio se na Marsu

Tehnologija je omogućila razvoj navigacije koja nam u svakom trenutku govori gde se nalazimo na Zemlji. Isti princip koriste...

Huawei: Napravićemo jeftinija autonomna vozila!

'Naš primarni cilj jeste razvoj tehnologije koja nam omogućava vožnju bez vozača. Tesla trenutno stvara vrednost za sve. Ako...

CISCO: Zapadni Balkan najgori u Evropi po digitalnoj spremnosti

Države Zapadnog Balkana najgore su u Evropi kada je u pitanju nivo digitalne spremnosti, a u svetu se nalaze...

Huawei obećao 5G telefone ispod 150 dolara

Kineski gigant Huawei najavio je 5G telefone sa cenom ispod 150 dolara do kraja 2020. godine. Iz kompanije kao da...

Podrška mladima u izboru budućeg zanimanja

Petnaestoro maturanata gimnazija i srednjih stručnih škola posetilo je kompaniju Better Collective Niš u okviru programa „Pick and Choose”....
Novi Sad
broken clouds
3.3 ° C
4 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
68 %
ned
10 °
pon
7 °
uto
11 °
sri
10 °
čet
5 °

Možda da pročitaš iSaznaj
Dostupno baš za tebe