Nekategorisano

Muči vas spor Wi-Fi? Evo nekoliko saveta!

Spora bežična internet veza može biti izvorom brojnih frustracija i nezgodnih situacija. Donosimo pregled čestih razloga zašto je vaš Wi-Fi spor i šta možete preduzeti,

IP kamere, pametni uređaji, hrpa računara i smartfona… U našim domovima sve je više uređaja koji koriste Wi-Fi mrežu i vlastitu IP adresu. Što ih je više, to će mreža biti opterećenija i sporija. Stariji uređaji s time će se sve teže nositi, ali i novijima bi to mogao biti problem.

Doseg bežične mreže i signala

Na brzinu vaše mreže u velikoj meri može uticati i pozicija na koju ste postavili svoj Wi-Fi usmerivač (ruter). Ti uređaji emitiraju signal na 2,4 GHz i 5 GHz. Ipak, nemojte isključiti mrežu koja počiva na 2,4 GHz, iako je sporija. Zašto? Zato što njen signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod u potpunosti će blokirati mrežu 5 GHz.

 Previše korisnika

Brzina i propusnost vaše mreže Wi-Fi su ograničeni.

Što je više korisnika na istoj mreži, to će ona biti sporija. Obratite pažnju na to za šta koji uređaj koristi mrežu i kad to čini.

Stari mrežni kabeli

Prikačili ste računar direktno na ruter, ali mreža je i dalje spora? Moguće je kako probleme stvaraju stari i/ili oštećeni mrežni Ethernet kablovi. Kako ćete znati koliko je kabel star? Pogledajte koji Cat broj nosi.

Cat-5 su najstariji i najsporiji kablovi koji su još u upotrebi. Ograničeni su na brzinu prenosa podataka do 100 megabita u sekundi. Cat-5e su trenutno verovatno najrašireniji. Podržavaju brzinu prenosa do 1,000 Mbps. Cat-6/6a je najbrži kabel u širokoj upotrebi, s brzinom do 10 gigabita u sekundi (10 hiljada Mbps).

Mrežni kablovi takođe znaju biti i osetljivi. Proverite gube li možda kontakt negde.

Koristite li pojačivače signala (Wi-Fi ekstendere)?

Pojačivači signala korisni su kad signalom treba pokriti veće područje ili prostor s konfiguracijom nepovoljnom za Wi-Fi signal. Ali, ujedno mogu i stvarati probleme. Razmotrite mogućnost stvaranja kućne Wi-Fi mesh mreže.

 Zagušenje Wi-Fi kanala

U gradovima, naročito u stambenim zgrada, često je više Wi-Fi mreža koje rade jedna uz drugu. Svaka od njih uzima delić dostupnog frekvencijskog pojasa. Možete pokušati promeniti broj kanala, iako noviji routeri mogu sami pronaći i odabrati najbolji dostupni kanal.

DNS server vašeg dobavljača pristupa interneta je spor

Bez obzira kakav paket za pristup internetu koristite, svi redom koriste domenski sistem imena (Domain Name System, DNS). Koriste ga svaki put kad utipkate web adresu u svoj web preglednik.

Po početnim postavkama koristite onaj koji vam nudi vaš pružatelj usluga pristupa internetu, ali on može biti spor i nepouzdan. Pokušajte s nekim drugim.

Problematični uređaji

Moguće je kako je za sporu vezu kriv uređaj koji ne funkcioniše kako bi trebao.

Pokušajte redom odspajati uređaje sve dok ne pronađete onaj koji usporava mrežu.

Related posts

Mozilla kreirala ekstenziju za limitiranje prikupljanja podataka

Radovan Laćarak

Sve manji interes korisnika za Apple-ovim telefonima

Radovan Laćarak

Može li Firefox Quantum biti bolji od Google Chrome-a?

Radovan Laćarak

Leave a Comment