Može li Firefox Quantum biti bolji od Google Chrome-a?

0
71

Mozilla je nakon dugo najavljivanja i beta testiranja konačno izdala svoj pretraživač koji, barem prema njima, rastura ultra-popularni Chrome u svakom smislu te reči.

Quantum je prvi Mozillin web pretraživač temeljen na arhitekturi glavnog konkurenta iz Googlea. Zahvaljujući dramatičnim promenama, novo čudo tvoraca Firefoxa napravljeno je za ultimativni povratak svih odbeglih sinova i kćeri koje su usred nestašice boljeg rešenja posegnuli za Googleom kojem se sve više zamera.

Brzina i cijena

Google je naime u prikupljanju informacija otišao tako daleko da i famoznom ‘inkognito modu’ podari dozu privatnosti javnog WC-a sa staklenim zidovima. Dakle apsolutno sve što radite i dalje se, s izuzetkom istorije pregledavanja i automatskog ispunjavanja formulara, beleži i šalje Googleu koji to opet prodaje marketinškim kompanijama.

Smatramo da je pošteno istaknuti da sav komfor brzog surfovanja i pretraživanja plaćamo ličnim informacijama, ali to je već deo druge teme. Poanta je sledeća: dolazak Mozilla Firefoxa znači da biste, ako cenite privatnost, dobro trebali razmisliti o selidbi iz Chromea.

IT magazin

Ko je brži?

Pre nego što zatvorite karticu i mahnito odsurfujete do Mozilline stranice, predlažemo da uzmete u obzir nekoliko predostrožnosti.

Za početak, prelaz iz Chromea kojeg statistički koristi šest od deset korisnika računara, na Quantum kojeg koristi onaj jedan – nije bolan kao što je bio nekad. Zahvaljujući selibi Mozille na Chromium arhitekturu, procedura je super-lagana (samo izaberete iz kojeg preglednika želite povući podatke, stisnete OK i ostatak je istorija),ali i dalje zahteva predostrožnosti ako koristite neka složenija web interfejsa, CMS-ove ili posebne pluginove.

Instalirati ili ne?

Mozillin Firefox Quantum odlikuju elegancija, preglednost i čisti dizajn. Reč je o pregledniku koji, makar ne doseže brzinu Googleovog Chromea, svoje najjače adute nudi korisnicima kojima je zaista dosta marketinške špijunaže njihovih svakodnevnih internet navika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here