Ako projekt “Bali” zaživi, svi bi podaci bili sačuvani na jednom mestu, a korisnici bi onda sami odlučivali ko bi i pod kojim uslovima mogao pristupiti kojim podacima.
Privatni podaci su već duže vreme tražena roba na internetu. Koliko god se trudili i bili pažljivi, činjenica je da će u nekom trenutku neki vaš privatni podatak doći u krive ruke. Najčešće one hakera i kibernetičkih kriminalaca.

Najveći je problem što korisnici jednostavno ne mogu kontrolisati šta se s njihovim privatnim podacima događa kad jednom postanu dostupni na internetu.

Upravo taj problem, ako je verovati informacijama s Twittera, pokuša će rešiti Microsoftov tajanstveni projekt “Bali”.

Iako službenih informacija o samom projektu nema, nekoliko tviteraša primetilo je web stranicu projekta i uspelo saznati barem osnovne podatke.

Tako je korisnik Longhorn projekt opisao kao “projekt koji može obrisati sve vaše linkove i informacije na računima”.

Na stranici projekta, koja je u međuvremenu “nestala”, navodi se kako je Bali zapravo “nova lična banka podataka koja će korisnicima dati kontrulu nad svim podacima koji su prikupljeni o njima”. Takođe, dodaje se kako bi “banka omogućila korisnicima da sačuvaju sve podatke koji se o njima stvaraju” te bi ih korisnici mogli “vizualizirati, upravljati, kontrolisati, deliti i monetizovati”.

U prevodu, svi bi podaci bili sačuvani na jednom mjstu, a korisnici bi onda sami odlučivali ko bi i pod kojim uslovima bi mogao pristupiti kojim podacima.

Zanimljiv koncept koji u mnogočemu podseća na tehnologiju blockchaina.

Iako je, prema dostupnim informacijama, koje nisu potvrđene iz Microsofta, projekt Bali još u početnoj fazi, sam koncept čini se veoma zanimljivim.

Pogotovo u svetlu prošlogodišnjih sigurnosnih propusta, curenja korisničkih podataka, hakerskih napada i uvođenja pravila poput GDPR-a.

Izvor: ZDNet

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime