26.6 C
Novi Sad

Microsoft bi mogao platiti odštetu za prisilno ažuriranje Windows-a 10

Microsoft bi se mogao suočiti sa još više pritužbi nakon što presuda kaže da je odgovorna za štetu prouzrokovanu neovlašćenom nadogradnjom Windows 10 operativnog sistema.


Finac je ubedio finski Odbor za potrošačke sporove da je Microsoft odgovoran za štetu prouzrokovanu njegovom računaru nakon što je Windows 10 instaliran bez njegove dozvole. Finski nacionalni emiter ILE naložio je da  Microsoft treba da  plati čoveku 1.100 € (1.260 $) za štete uzrokovane neovlašćenom instalacijom sistema Windows 10 u martu 2016. godine. Tada je Microsoft agresivno gurao Windows 10 kao besplatnu nadogradnju, automatski ažurirajući Windows 7 i Windows 8.1 uređaje ako je uključeno automatsko ažuriranje.

Danas korisnici na starijim verzijama Windowsa moraju platiti nadogradnju. To je razljutilo korisnike širom sveta, a 2016. godine Microsoft je platio jednom američkom tužiocu $10,000 da bi okončao parnicu oko tog pitanja. Neočekivane nadogradnje su takođe bile osnova tužbe podnesene 2017. godine.

Finski podnosilac žalbe, primećen od strane MSPoverUser-a, zatražio je od Microsoft-a da Microsoft plati 3.000 evra za gnjavažu sa kojima se suočio nakon neželjene nadogradnje na Windows 10. Windows 10 neočekivano i bez dozvole počeo je da se instalira na novom laptopu podnosioca žalbe, koji je koristio Windows 8. Čovek je izvestio da je njegov računar “dao poruku o grešci da uređaj treba da se popravi” nakon neuspeha nadogradnje.

On tvrdi da je kontaktirao Microsoftovo osoblja za podršku, ali problemi nisu mogli biti rešeni. On je za ILE rekao da je trošio vreme i novac na vraćanje dokumenata i kupovinu rezervnih delova. Nadogradnja je takođe razbila i podešavanje nadzorne kamere koju je koristio da bi gledao udaljenu imovinu.

Microsoft nije porekao da je Windows 10 mogao da se preuzme bez dozvole korisnika, navodi se u izveštaju. Takođe nije osporavala vezu između greške i štete koju je prouzrokovala. Odbor za potrošačke sporove smatra da ažuriranje softvera u kupljenoj licenci za Windows mora biti pokriveno finskim Zakonom o zaštiti potrošača, koji zahteva da provajder bude u mogućnosti da dokaže da je usluga izvršena ispravno. Odluka bi mogla da prati žalbe drugih finskih korisnika koji su pretrpeli štete kao rezultat neželjene nadogradnje.

Microsoft je u februaru prošle godine pregovarao o sporazumu sa finskim ombudsmanom za potrošače, nakon što je preuzeo zadatak nad aplikacijom Get Windows 10 (GKKS), koju je Microsoft definisao kao “preporučeno ažuriranje” koje se automatski instalira na korisnički računar. Međutim, ombudsman je to smatrao direktnim marketinškim alatom za Windows 10 koji je instaliran bez izričitog pristanka potrošača. Ombudsman je rekao da je njegova kancelarija primila brojne izveštaje o načinu na koji se Windows 10 pojavljuje na sistemima i da su neke mašine kasnije sklonije padu. Odbor za sporove presudio je da Microsoft nema ugovorno pravo da instalira Windows 10 bez traženja dozvole. Takođe je mišljenja da Microsoft nije izvršio uslugu profesionalno, pažljivo ili u interesu pretplatnika.

A pošto je došlo do greške, odbor je rekao da je Microsoft odgovoran za prouzrokovanu štetu. 

0
- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: