Mala preduzeća postaju višestruke žrtve ransomvera!

Povezane objave

Veoma mala preduzeća sa manje od 50 zaposlenih mogu biti unosna meta za sajber kriminalce zbog podataka koje čuvaju o svojim klijenatima i zaposlenima.

Ovo ih može koštati ukoliko se ti podaci prodaju ili iskoriste za ucenu, a to može doneti nove prihode kriminalcima koji napadaju preduzeća. Pored stalnih rizika od remećenja sajber bezbednosti, studija kompanije Kaspersky Lab otkrila je da su mala preduzeća takođe ugrožena jer se oslanjanjaju na osoblje koje nema iskustva na polju sajber bezbednosti. Svako treće preduzeće ove veličine poverava IT bezbednost zaposlenima koji možda nemaju znanje neophodno za zaštitu preduzeća od raznih pretnji.

Proučavajući detaljnije pretnje usmerene ka malim preduzećima, izveštaj kompanije Kaspersky Lab ilustruje kako na njih utiče ransomver — s nalazima koji pokazuju da kada ove kompanije jednom postanu meta ransomvera, često su meta iznova i iznova. Zaista, od onih malih preduzeća koja su pretrpela neki incident u poslednjih 12 meseci, mnoga su postala žrtve višestrukih incidenata — sa 37% njih koja su doživela dve ili tri infekcije.

Ovo može imati veliki uticaj na poslovanje, jer prestanak sa radom ili nedostatak pristupa datotekama u dužem vremenskom periodu može biti izuzetno štetan. Zapravo, od anketiranih žrtava rensomvera, više od četvrtine (27%) je izgubilo pristup svojim podacima u periodu od nekoliko sedmica, što znači da ovaj problem neprestano ugrožava male firme zbog mogućnosti prestanka rada, a samim tim i štete po prihode i reputaciju.

Sergej Martsinkian (Sergey Martsynkyan), šef sektora za B2B marketing proizvoda u kompaniji Kaspersky Lab, rekao je: ,,Ransomver je jedna od mnogih veoma ozbiljnih sajber pretnji sa kojima se danas suočavaju preduzeća. Kada vas zadesi, može imati ogromne posledice, bez obzira na veličinu preduzeća. Međutim, veoma male firme su posebno osetljive na višestruke incidente. Jedan od razloga za to je možda taj što u mnogim malim preduzećima IT obezbeđivanje vrše ljudi koji verovatno ne znaju kako da izbegnu opasnosti – jednostavno nemaju vreme ili IT veštine da bi se nosili sa tim pretnjama”.

Mala preduzeća se mogu bolje zaštititi, uprkos nedostatku IT osoblja, uz bezbednosna rešenja posebno dizajnirana za ovu veličinu organizacije – jedno takvo rešenje je Kaspersky Small Office Security. Ono pomaže preduzećima da se zaštite od ransomvara, i još mnogo drugih pretnji, na sledeće načine:

Jednostavan je za upotrebu:
bilo koji zaposleni može da primenjuje i upravlja rešenjem Kaspersky Small Office Security – čak i ako nije stručan za IT bezbednost.

Spreman je za daljinsko upravljanje:
rešenjem se može rukovoditi preko online konzole, tako da korisnici mogu njime upravljati i pratiti bezbednost sa bilo kog mesta. Ovo ga čini idealnim za mala preduzeća koja nemaju glavnu kancelariju, ili ona koja koriste dosta uređaja za daljinsko upravljanje.

Zaštita na nivou računara i servera:
komponenta Sistem Watcher koja je dostupna za Windows fajl servere kao i računare, štiti osetljive poslovne podatke tako što blokira eksploite i poništava bilo koju aktivnost izvršenu od strane zlonamernih aplikacija.

Podržava mobilnost veoma malih preduzeća:
kako bi obezbedile radnike na udaljenim lokacijama i one koji su u pokretu, tehnologije mobilne bezbednosti i upravljanja u okviru rešenja Kaspersky Small Office Security štite osetljive informacije na uređajima koji su u vlasništvu zaposlenih. Rešenje takođe ima mogućnost lociranja, zaključavanja i brisanja podataka sa nestalih uređaja radi zaštite podataka kompanije, za slučaj da uređaj završi u pogrešnim rukama.

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Pročitaj i

Facebook objavio dokument na temu regulative online sadržaja

Iz Facebooka nadaju se kako će njihov novi dokument pomoći u podsticanju daljeg razgovora o regulaciji internetskog sadržaja, a u budućnosti nameravaju objavljivati slične...

Kako milijarder koji stoji iza Fortnajta štiti šume?

Da ste na mestu Tima Svinija, osnivača i izvršnog direktora Epik Gejmsa, koji se nalazi na Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca, na šta biste...

Google pregovara sa medijima kako bi dobio licence za informacije

Pretraživač Google započeo je pregovore kako bi s medijskim izdavačima postigao dogovor o licencama i time ublažio kritike prema kojima američki gigant nepošteno koristi...

Društvena mreža Snapchat sprema veliki redizajn

U popularnoj aplikaciji uvode nekoliko promena kako bi je lakše koristili i stariji korisnici, ali i kako bi povećali prihode U Snapu, kompaniji u čijem...

Dronovi za nadgledanje prvi put preko Telenor 5G testne mreže

Prvi put u Srbiji, na 5G mreži demonstriran je rad drona za nadgledanje startapa Easy Aerial d.o.o. Srbija. Demonstracija je održana u Naučno-tehnološkom parku...