16.8 C
Novi Sad

Majka na YouTube Kids pronašla uputstva za samoubistvo

Većina roditelja se oseća prilično sigurno kada dozvoli svojoj deci da gledaju kanal za decu, YouTube Kids.

Ali, zabrinjavajući video zapisi na koje su nedavno naišle neke mame, ukazuju na to da taj kanal zna sadržajno biti opasan za mlade uzraste, piše CNN.

Tako je Free Hess, majka iz Floride, na YouTube Kids pronašla video sadržaje koji deci daju upustva o tome kako počiniti samoubistvo.

Hess je prvi puta takav video zapis videla još u julu prošle godine jer ju je jedna druga mama upozorila da je naišla na takav sadržaj kada je gledala crtaće sa svojim sinom na YouTube Kids.

Usred jednog crtaća, bio je ubačena video snimak čoveka u sunčanim naočarima koji je deci govorio kako da prerežu vene.

Pedijatar Free Hess odmah je prijavila taj video zapis i zatražila da se ukloni s kanala YouTube Kids. Rekla je kako je vodstvu te video platforme trebalo sedam dana da uklone opasan sadržaj.

Ovog je meseca ponovno naišla na sličan video zapis, sada na YouTubeu. Prijavila ga je ali yaposlenim te platforme opet je trebalo nekoliko dana da maknu taj sadržaj.

„Užasno sam ljuta, tužna i frustrirana“, rekla je Hess za CNN.

Dodala je da s obzirom na to da je pedijatar, u prilici je videti kako sve više i više dece dolazi s povredama zbog samopovređivanja ili zbog pokušaja samoubistva.

„Nema sumnje da tome doprinose i društveni mediji“, naglasila je.

Ali, tu ova tragična priča ne prestaje.

Hess je ispričala kako je nakon ova dva slučaja išla detaljnije istraživati kanal YouTube Kids i da je uočila nešto zastrašujuće. Naime, ne samo da je pronašla video zapise koji potiču na samoubistvo, nego i snimke koje veličaju seksualno iskorišćavanje i zlostavljanje, trgovinu ljudima, kupovinu oružja i porodično nasilje.

Pronašla je čak jedan video zapis, baziran na popularnoj igrici Minecraft, koji je prikazivao masovnu pucnjavu u školi.

Mada je istina da sada kanal YouTube Kids brže povlači štetan sadržaj od YouTube kanala, Hess smatra da je to ipak presporo jer takav sadržaj sigurno škodi deci i prije nego što ga neko prijavi.

„Kada neko to prijavi, već je kasno jer su ga mnoga deca već videla“, rekla je i pritom pozvala sve roditelje da bolje prate šta njihova deca gledaju na malim ekranima i da se udruže i tako skupno reaguju ako primete ovako opasan sadržaj.

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: