#Kragujevac dobija startup centar

Novi prostor za startape, IT događaje i zajednicu

0
97

U prethodnih nekoliko godina otvoreni su IT centri u Beogradu, Inđiji, Novom Sadu, Vršcu, Zrenjaninu, Subotici i Šapcu, a sada se mreža Startit Centara širi i na Kragujevac.

Po modelu koji se pokazo uspešnim u već pomenutim gradovima, cilj otvaranja kragujevačkog Startit Centra je da kroz edukaciju, informisanje, motivaciju i povezivanje pokrene tehnološki razvoj i time kreira bolje uslove za život u našoj zemlji.

Novi Centar kreće sa radom početkom naredne godine, a nalaziće se u prostoru JP „Urbanizam“ (Kralja Petra I 23). Njegovo otvaranje podržano je od strane Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u okviru Konkursa programa podrške otvaranju inovacionih regionalnih startap centara. Zajedno sa Gradom Kragujevcom organizacija SEE ICT(startit.rs) je konkurisala sa projektom Mreža inovacija Srbije — Startit Centar Kragujevac.

Startit Centar Kragujevac je najavljen pre dve godine i na njegovom otvaranju se u međuvremenu radilo sa jednom lokalnom organizacijom.

Kao što je poznato, Kragujevac je univerzitetski grad u kome se pored fakulteta nalazi i nekoliko IT kompanija, pa već poseduje zajednicu koja svakim danom raste, a cilj ovog projekta je da zajednica, kroz mrežu predavača, bude podstaknuta da se još više razvije.

Novootvoreni centar će svima koji se zanimaju za IT pružiti priliku da steknu ili prošire svoja znanja iz oblasti preduzetništva i upoznaju ljude sličnih interesovanja sa kojima mogu da podele svoja iskustva. Ova podrška razvoju lokalne IT scene u Kragujevcu biće pružena kroz besplatne kurseve, radionice, seminare, predavanja i okupljanja.

Za sam početak rada neke od planiranih aktivnosti Centra su:

  • startap kurs za srednjoškolce,
  • predavanje o pokretanju startapa,
  • predavanje o tome kako postati frilenser,
  • gostovanje preduzetnika koji će podeliti svoju poslovnu priču,
  • predavanje o copywriting-u kao alatu marketinga
  • startap kurs za studente…

Programi će kontinuirano biti prilagođeni potrebama lokalnih startapa, pa će Kragujevčani u skladu sa tim u nekom trenutku moći da prisustvuju i radionicama o 3D štampanju, WordPress-u, Photoshop-u itd.

Pored kurseva i predavanja, frilenserima, timovima i firmama iz Kragujevca i okoline biće dostupan prostor za zajednički rad(coworking) i sastanke, a sve u cilju umrežavanja i razmene znanja i iskustva od čega će svi imati benefite.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime