Koliko su sigurne fotografije na WhatsApp-u?

0
103

Milioni ljudi WhatsAppo-m članovima porodice, rodbini i prijateljima širom sveta šalju slike, poruke i druge potencijalno osetljive informacije. Ali, koliko je to sigurno?

Krenimo s definicijom izraza ‘sigurno’. U ovom slučaju ćemo pretpostaviti kako to znači da vaše fotografije, razgovori i ostalo što razmenjujete WhatsApp-om nije lako dostupno trećim stranama.

KAKO FUNKCIONIŠE SIGURNOST NA WHATSAPP-U?

U WhatsAppu tvrde kako su poruke koje šaljete i primate enkriptovane, što znači kako su pretvorene u kod koji – u idealnoj situaciji – možete dešifrovati samo vi i osobe kojima šaljete poruku, odnosno primaocu. U praksi bi to trebalo značajno otežati posao hakerima, lopovima i drugima koji žele prčkati po vašim privatnim stvarima.

U WhatsAppu takođe predlažu izbegavanje korišćenja nezaštićenih Wi-Fi i drugih mreža za slanje poruka. To je važno jer se veliki broj hakovanja i presretanja odvija upravo putem takvih mreža, kao i pomoću aplikacija trećih strana.

WhatsApp ne nudi apsolutnu garanciju kako do upada i presretanja neće doći. Ali, obećali su kako će vas obavestiti ukoliko se to dogodi.

Takođe, tvrde kako ne čuvaju sadržaj poruka na svojim web servisima. Ako primaoc ne primi poruku u roku od 30 dana, biće obrisana.

O ČEMU TREBATE BRINUTI NA WHATSAPPU?

Koliko god mere sigurnosti bile jake, hakeri će verovatno uvek moći pronaći slabu kariku. Primera radi, primaoc vaše poruke može biti neoprezan i ostaviti uređaj tako da drugi mogu videti šta ste mu poslali.

KAKO POVEĆATI NIVO SIGURNOSTI NA WHATSAPPU?

Nemate puno izbora: možete ili verovati WhatsAppu kad kaže da je njegova mreža sigurna ili se okrenuti drugim aplikacijama poput Telegrama (i njima verovati na reč). Ipak, postoji nekoliko trikova kako možete zaštititi svoje fotografije i druge sadržaje.

– Koristite mreže koje poznajete ili VPN servise kad niste sigurni možete li mreži verovati. Zaključavajte svoj smartfon. To je najjednostavniji način kako ćete otežati posao onima koji žele prčkati po njemu.

– Izbegavajte prevare. Primite li poruku koju niste očekivali i izgleda sumnjivo, nemojte je otvarati ili odgovarati na nju. Ako je otvorite nemojte klikati na link, čak ni ako vam nude nešto besplatno. Pogotovo ako vam nude nešto besplatno, u stvari.

– Sakrijte svoj korisnički profil. Koristeći Google hakeri mogu puno toga doznati o fotografiji koje se uspeju dočepati, posredno i o vama.

– Privatne fotografije trebaju ostati privatne. Blokirajte prikaz fotografija iz WhatsAppa u albumu fotografija vašeg pametnog telefona.

Na uređaju s operativnim sistemom Android prikaz fotografija ćete blokirati tako što ćete otvoriti aplikaciju i potom glavni prozor sa svim vašim razgovorima. Kucnite na sličicu s tri tačkice u gornjem desnom uglu i otvorite Settings. Zatim kucnite na Data and Storage Usage. Pod Media auto-download naći ćete tri opcije: when using cellular data, when connected on Wi-Fi i when roaming. Kucnite na svaku kako biste onemogućili automatska preuzimanja.

Koristite li iPhone, otvorite Settings u WhatsAppu, pa zatim kucnite na Data and Storage Usage. Iz izbornika odaberite Media auto-download i potom Never za fotografije, audio, video i dokumente, preporučuje Make Use Of.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime