Kolike su šanse da sa Play Storea skinete zaraženu aplikaciju

2
118

Izveštaj navodi da su dve najraširenije prevare bile FlashingPuma i Cardinalfall

Nova pravila Play Storea u kombinaciji sa sigurnosnim procedurama spasili su brojne korisnike od potencijalno opasnih programa, kažu stručnjaci iz Googlea.

Google sve više vremena ulaže u svoj operativni sistem. Prema najnovijem izveštaju, opasni programi čine 0.04 posto svih downloada s Google Play Storea, a prošle godine Google je taj broj smanjio na 0.02 posto. Razlog ovome leži u novim pravilima koji na drugačiji način sagledavaju opasne aplikacije. Konkretno, prevare temeljene na klikanju po sumnjivim linkovima sada se smatraju dovoljnim razlogom za micanje aplikacije iz prodavnice.

Izveštaj navodi da su dve najraširenije prevare bile FlashingPuma i Cardinalfall te da su im glavni ciljevi bili Meksiko, Brazil i SAD.

Razlog infekcije su neslužbeni izvori aplikacija

Za razliku od aplikacija na Appleovom iOS App Storeu koji ujedno služi kao jedini i glavni način instaliranja na iPhoneu i iPadu, korisnici Androida mogu aplikacije instalirati i direktnim linkovima, odnosno iz nepoznatih izvora.

Prema ovom poslovnim subjektima omogućava lakšu distribuciju aplikacije među osobljem i korisnicima, zaobilaženje Play Storea predstavlja otvorena vrata hakerima.

Google, naime, tvrdi da instaliranje aplikacija isključivo putem Play Storea smanjuje mogućnost infekcije za čak osam puta. Googleov izveštaj takođe naglašava činjenicu da korišćenje nove verzije operativnog sistema poboljšava zaštitu od zloćudnih poveznica unutar aplikacija.

2 KOMENTARA

  1. Nije uklonjen CM Security, Clean Master i ostale njihove aplikacije koje sluze da samo pokupis virus i da se zatrpas reklamama. Malo sam skeptican kad je upitanju play store i nikada ne instaliram nesto sto je izasli novo a kazu da je dobro. Jer i za CM Security isto tako pricaju pa unistava mobilni.

    • Koliko sam ja shatio Google ne želi da briše aplikacije koje mu donose najviše zarade a to jeste svakako CM Security i slične aplikacije za koje početni korisnici misle da zaista mogu da od telefona koji baguje naprave neki ulta brz telefon.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime