Koju grafičku karticu imam?

Želite da igrate najnovije igre, ali niste sigurni da li vaš računar može da ih pokrene? Grafika je ogroman dio iskustva PC igara, ali nije svaki računar napravljen za najbolje igre na tržištu. Morate znati koju grafičku karticu ste instalirali i uporediti je s minimalnim zahtjevima za igru ​​koju želite igrati. Evo kako to saznati koju grafičku karticu imate u vašem računaru.

Šta je grafička kartica?

Kada uključite računar, slike koje se pojavljuju na ekranu – bilo da se radi o jednostavnom Word dokumentu ili o složenom  iskustvu 4K  igara – generišu se od strane grafičke procesorske jedinice (ili GPU). Ovi čipovi mogu biti u rasponu od jednostavne ” integrirane grafike “, koja je dio  matične ploče  ili  procesora , do većih, moćnijih kartica za proširenje.

Ove kartice za proširenje — koje se često nazivaju “diskretne” ili “namjenske” grafičke kartice – obično mogu obavljati moćnije zadatke od integrirane grafike, kao što su bolje 3D igre, ubrzano prikazivanje videa ili čak određeni negrafički poslovi poput rudarenja  bitcoina . Ovaj dodatni uslužni program dolazi na račun veće potrošnje energije, više toplote i više prostora na vašem računaru, zbog čega ćete retko naći namenske grafičke kartice u ultra tankim laptopovima .

Znati koju grafičku karticu imate može biti zbunjujuće, jer postoje dva relevantna broja modela: model GPU-a (stvarni čip koji radi) i model same kartice (koji uključuje drugi hardver poput hladnjaka, napona regulacioni modul i tako dalje).

Danas postoje dva glavna proizvođača diskretnih GPU-a: Nvidia i AMD (iako je Intelova Arc linija također stigla na tržište). Međutim, postoje mnogi drugi proizvođači koji sami proizvode kartice – Asus, EVGA, MSI, Gigabyte – i druge kompanije mogu proizvoditi grafičke kartice koristeći čipove od Nvidia i AMD, dodajući vlastita podešavanja kako bi se međusobno razlikovali. Verzija jednog proizvođača može imati bolje ventilatore od druge, može biti  overklokovana  iz fabrike ili imati bolju garanciju.

Dakle, kada tražite koju grafičku karticu imate, morat ćete odlučiti da li je poznavanje čipseta dovoljno (na primjer, “Nvidia GeForce GTX 1060”) ili vam je potreban stvarni proizvođač i model vaše kartice ( kao što je “EVGA GeForce GTX 1060 Superclocked”, koji koristi Nvidijin čipset). Prvi je vrlo lako pronaći u Windows-u, dok je drugi malo komplikovaniji.

Kao i svaka druga kompjuterska komponenta, grafičke kartice mogu vremenom zastarjeti. Kartica koju ste kupili 2012. je malo vjerovatno da će igrati AAA igre iz 2022. na visokim postavkama, tako da ako ikada niste sigurni da li će igra poput Elden Ringa raditi na vašem PC-u , poželjet ćete uporediti njene minimalne ili preporučene zahtjeve sa hardverom trenutno imate.

Saznajte koji Grafičku karticu imate u Windowsu

Možete saznati koju grafičku karticu imate u Windows Device Manageru. U Start meniju vašeg računara otkucajte „Device Manager“ i pritisnite Enter da pokrenete kontrolnu tablu. Kliknite na padajuću strelicu pored Display adaptera i trebalo bi da navede vaš GPU upravo tamo.

Ako niste sigurni koja je kompanija dizajnirala taj čip, možete kliknuti desnim tasterom miša na njega i odabrati Svojstva da vidite proizvođača—u mom slučaju, Advanced Micro Devices ili AMD. (Imajte na umu da Device Manager koristi vaše grafičke  drajvere  da odredi koji GPU imate, pa ako sumnjate da su možda instalirani pogrešni drajveri, trebali biste preskočiti na sljedeći odjeljak.)

Kada dobijete naziv GPU-a, možete ga potražiti na webu da saznate više ili ga uporediti s minimalnim zahtjevima za igru ​​koju želite igrati. Obično veći broj označava bolju karticu—tako da igra koja zahtijeva RX 580 možda neće raditi na RX 480, koji je manje moćan (iako ponekad postoje načini da se to  zaobiđe ).

Ako upoređujete dvije kartice koje koriste različite šeme imenovanja – poput AMD-ove RX 580 i moćnije RX Vega 56 – možda ćete morati malo istražiti da vidite koja je kartica snažnija i kolika je razlika u cijeni.

Pronađite broj proizvođača i modela

Ako iz nekog razloga želite da znate  tačno  koji model video kartice imate, moraćete da uradite još malo posla. Proizvođača je dovoljno lako pronaći pomoću aplikacije treće strane koja se zove  Speccy(Otvara se u novom prozoru). Preuzmite besplatnu verziju, pokrenite je i kliknite na opciju Grafika na bočnoj traci. Pomerite se prema dole i potražite unos Subvendor , koji bi vam trebao reći ko je napravio stvarnu karticu na vašem računaru. (Također ćete moći vidjeti koliko video RAM- a ima vaša kartica, između ostalih specifikacija.)

Nažalost, ovo vam neće reći tačan broj modela, koji će vam trebati za, recimo, garancije. (Asus proizvodi nekoliko različitih RX 580 kartica i trebaće im tačan broj modela da bi pružile podršku.) Za to ćete morati ili potražiti račun u e-pošti (ako ste karticu kupili online) ili otvoriti svoju PC gore.

U tom slučaju pronađite grafičku karticu, uklonite je i pogledajte naljepnicu sa strane – trebala bi imati broj modela koji vam je potreban. Možda biste željeli da zapišete ovu informaciju negdje kako ne biste morali sljedeći put da otvarate svoj PC – nikad ne znate kada će vam zatrebati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!