Kinezi razvijaju novi projekat “lažni mesec”

0
22

Kinezi žele u svemir lansirati satelit koji će emitovati svetlost poput one koju po noći emituje Mesec, ali ta će svetlost biti osam puta snažnija.

Kinezi imaju velike planove kada je Mesec u pitanju te im je konačni cilj u budućnosti poslati ljudsku posadu na Mesec. Ali do tada će verovatno proći još dosta godina tako će puno pre toga završiti s projektom koji su mnogi nazvali “lažnim mesecom” – ukratko, žele u svemir lansirati satelit koji će emitovati svetlost poput one koju po noći emituje Mesec, ali ta će svetlost biti osam puta snažnija.

Na ovom projektu već nekoliko godina rade naučnici sa univerziteta u kineskom gradu Chengdu, a ako se pokaže uspešnim, on bi u tom gradu mogao zameniti noćnu rasvetu i dugoročno uštedeti novac. Ovaj veliki satelit trebao bi osvetljavati područje između 10 i 80 kvadratnih kilometara, a širinom osvetljenog prostora trebali bi upravljati naučnici sa zemlje.

Trenutno nema nikakvih informacija o troškovima ovog projekta i, ako uspe, kolike bi bile dugoročne uštede. Takođe, kao još jedan potencijalni problem spominje se negativan uticaj na divlje životinje kojima bi jače osvetljenje moglo poremetiti životnu rutinu.

Ako sve prođe prema planu, lansiranje ovog satelita u orbitu možemo očekivati tiokom 2020. godine, a još nisu poznati budući planovi – ako se ovaj projekt pokaže uspešnim, hoće li lansirati i nove satelite koji bi pojačali osvetljenje kineskih gradova tokom noći.

Izvor: The Telegraph

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here