Naslovna Događaji Kancelarija za IT i eUpravu uspostavlja nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije

Kancelarija za IT i eUpravu uspostavlja nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije

Politički odnosi Srbije i Narodne Republike Kine  su na najvišem nivou. Dve države povezuje strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo, dok zajednički rad na razvoju veštačke inteligencije je samo još jedan od uspešnih projekata Srbije i Kine

108
0

Doc. dr Mihailo Jovanović potpisao je danas na otvaranju Srpsko-kineskog poslovnog foruma u Šangaju Memorandum o razumevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije sa direktorom kompanije Huawei u Srbiji.

Memorandum je potpisan u okviru posete Vlade Republike Srbije Narodnoj Republici Kini, a potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Srbije kao i ministri koji su članovi delegacije Srbije.

„Danas sam imao tu čast da napravim prvi veliki korak u izgradnji nacionalne platforme za veštačku inteligenciju – najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije Huawei biće smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu odmah po njegovom otvaranju. Ovi sistemi omogućiće razvoj najsavremenijih usluga eUprave zasnovanih na korišćenju veštačke inteligencije u skladu sa Strategijom Vlade RS za razvoj veštačke inteligencije do 2025. koja se upravo izrađuje, kao i dalji razvoj obrazovanja, istraživanja, inovacija, nauke i ekonomije. ”, izjavio je Jovanović.

Platforma za razvoj veštačke inteligencije je deo donacije Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje vredne 13 miliona evra, a kompanija Huawei će u okviru te donacije obezbediti infrastrukturu, kao i platformu za veštačku inteligenciju koji će biti smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu.

 

Radna grupu za izradu predloga Strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije za period 2020 – 2025. godine

Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za izradu predloga Strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije za period 2020 – 2025. godine, čime će Srbija biti jedna od prvih država Jugoistočne Evrope koja ima ovakvu strategiju. Zadatak Radne grupe je izrada Predloga strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije u periodu od 2020. do 2025. godine, koja će obuhvatiti prioritetne politike sa akcentom na razvoj veštačke inteligencije u obrazovanju, istraživanju, inovacijama, državnoj upravi i privredi.

U ovoj fazi izrade strateškog okvira za razvoj veštačke inteligencije, na osnovu rezultata do sada sprovedenih konsultacija i izvršenih analiza, ustanovljeno je da postoji potreba da se formulišu mere za dostizanje sledećih ciljeva: razvoj obrazovanja usmeren ka potrebama savremenog društva i privrede uslovljenim napretkom veštačke inteligencije, razvoj nauke i inovacija u oblasti veštačke inteligencije i njenih primena, razvoj ekonomije zasnovan na veštačkoj inteligenciji, unapređenje pretpostavki za razvoj veštačke inteligencije i usluga javnog sektora primenom veštačke inteligencije, kao i mere za osiguravanje njene etične i bezbedne primene.

Politički odnosi Srbije i Narodne Republike Kine  su na najvišem nivou. Dve države povezuje strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo, dok zajednički rad na razvoju veštačke inteligencije je samo još jedan od uspešnih projekata Srbije i Kine.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime