Kako proveriti da li vam je hakovan Gmail

0
527

Gmail ima nekoliko alata pomoću kojih korisnici mogu proveriti da li je njihov račun ugrožen. Evo kako te alate možete koristiti i vi.

Gmail je jedan od najpopularnijih online klijenata za elektronsku poštu kojeg koristi velik broj korisnika širom sveta, što znači da su upravo ti korisnici često na meti hakera. Ako zbog nekog razloga mislite da su vam se hakeri domogli računa, evo kako to možete zasigurno potvrditi.

Metode krađe

Postoji nekoliko ‘simptoma’ koji potvrđuju da je neko ukrao vaš račun. Za početak, ako ste dobili email od Googlea koji govori da se neko negde prijavio na naš račun. Ako se radilo o sumnjivoj prijavi, Google će je sam blokirati i usput vas upozoriti. Ova metoda radi čak i kada je haker na istoj bežičnoj mreži kao i vi. Ova vrsta zaštite aktivirana je automatski (osim ako ste ju zbog nekog razloga odlučili ručno isključiti).

Drugi simptom čudnog ponašanja je vaš Inbox. Ako vidite hrpu spama u izlaznom folderu(Outbox), to znači da ga hakeri koriste za svoje nečastive radnje. Ovo, naravno, nije stopostotno siguran način za hvatanje hakera u delu, s obzirom da je relativno lako sakriti tragove brisanjem sumnjivih poruka iz Outboxa, piše Tportal.

Što se sumnjivog ponašanja Inboxa tiče, možda ćete dobiti poruku od ljudi koji vas mole da im prestanete slati mailove ili još gore – ako dobijete potvrde za korišćenje usluga koje nikad niste ni koristili. Ako vidite takvo što, postoji šansa da neko koristi vaš email što znači da je vreme za hitnu promenu lozinke.

Treći simptom su informacije koje dobijate od svojih kontakata – možda su od vas dobili poruku punu čudnih poveznica – za koju ni vi ne znate.

Jedan od korisnih alata je i istorija prijava na Gmail u kojoj možete videti ko se sve, kada i pomoću čega prijavio na vaš račun. Ako vidite nešto sumnjivo i apsolutno ste sigurni da to niste vi, vreme je da promenite lozinku i aktivirate neki od ugrađenih sistema  zaštite. Do istorije aktivnosti dolazi se skrolovanjem do samog dna Inboxa gde se na donjem desnom delu nalazi informacija o vašoj prijavi. Ako prikazuje vreme kada vi niste koristili Gmail, vaš račun je hakovan.

Konačno, ako je neko promijenio vašu lozinku, to znači da vam je otet račun.

Kako vratiti oteti račun?

Ako ste sigurni da je vaš račun ukraden, morate reagovati odmah – čim duže čekate, haker može napraviti više štete. Prvo što možete napraviti je promeniti vašu lozinku (ako je uopšte još dostupna) i ovog puta napravite puno složeniju lozinku nego polednji put.

Ako je haker promenio lozinku, ali nije promenio seknudarnu email adresu, uvek možete tražiti promenu lozinke pomoću alata za izgubljenu lozinku. Kada se prijavite kliknite na ‘zaboravio sam lozinku’, pratite uputstva i nakon toga se ponovno prijavite i promenite je.

Ako su hakeri promenili i drugu email adresu, mora ćete otići na stranicu za povrat računa gde ćete moći uz nekoliko koraka vratiti račun. Mora ćete, doduše, upisati svoju poslednju lozinku, što znači da je morate imati pri ruci, zaključuje MakeUseOf.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime