Kako pravilno puniti bateriju telefona?

0
47
baterija

Ukoliko želite da vaša baterija traje što duže izbegavajte da vam uređaj ostane uključen u struju i nakon napunjenosti baterije.

baterija

Od pojave mobilnih, a onda i pametnih telefona, pojavilo se i pitanje kako i koliko puniti bateriju.

Neki su telefoni dolazili s unapred napunjenom baterijom, druge je trebalo prvo u potpunosti isprazniti, a tek onda napuniti do kraja. Tokom godina tako je nastala prava pometnja oko toga kako i koliko puniti bateriju.

Upravo je pametnim telefonima, bez kojih više ne možemo, baterija jedna od glavnih boljki. Brzo se prazni, može brzo izgubiti svoj puni kapacitet i najčešće ostaje bez energije kad nam telefon najviše treba.

Dodatni je problem kad vam proizvođač sam usporava uređaj i smanjuje trajanje baterije ne bi li vas naterao da kupite novi uređaj.
Ali  postoji nekoliko pravila koja bi mogla pridoneti dužem trajanju baterije, ali i boljem iskustvu korišćenja pametnog telefona.

Pre svega, najbolji način da napunite bateriju svog pametnog telefona jest malo i često. Kad god imate koji minut, priključite pametni telefon na punjač. Za razliku od starijih verzija baterija, novim baterijama takvo punjenje neće naškoditi.

Nemojte do kraja isprazniti bateriju pre nego što je ponovno počnete puniti. Takvo “duboko” pražnjenje, zapravo više šteti nego pomaže bateriji i skraćuje njen životni vijek, a za neke uređaje može biti i pogubno.

Baterija bi, ako je to ikako moguće, trebala biti napunjena između 65 i 75 posto. To je magična granica koja bi trebala osigurati najduži život bateriji. Kako je veoma teško postići tu granicu napunjenosti, trebali bi barem težiti granici između 45 i 75 posto.

I na kraju, kako biste izbegli pregrevanje, oštećenje baterije ili njen smanjen kapacitet, nemojte ostavljati uređaje uključene u struju nakon punjenja.

Izvor: Battery University

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here