Svi smo mi pomalo posesivni prema našim uređajima. Nije nam baš drago kad neko sedne za naš računar ili pita da li se može poslužiti našim pametnim telefonom.

I to je u redu, jer svako od nas na uređajima koje koristi svakodnevno ima pohranjene podatke i datoteke koje ne želi baš dijeliti sa svima.

Ali, šta kad imate osećaj da još neko, bez vašeg znanja i dopuštenja koristi vaš računar? Kako to dokazati odnosno kako sprečiti?

Bez obzira radi li se o cimeru (ili cimerki), kolegama na poslu ili članovima porodice, činjenica da neko koristi vaš uređaj bez vašeg dopuštenja zaista nije ugodna. Kako bi utvrdili da se to zaista događa, mora ćete upotrebiti nešto naprednije znanje i poznavanje računara.

Naravno, već ste upotrebili klasične sisteme zaštite poput zaključavanja računara lozinkom, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica. Ako jeste i svejedno sumnjate da neko koristi vaš računar, onda je vreme za drastičnije mere.

Proverite evidenciju

Prvi je korak proveriti logove ili evidenciju. Naime, vaš računar beleži sve što radite na njemu. Zaista, svaki klik miša ili pritisak tipke na tastaturi zapisan je negde u računaru. Najjednostavniji način da utvrditi je li neko koristio vaš računar je da proverite log.Koristite  Windows operativni sistem, potražite program koji se zove Event Viewer i odaberite opciju Windows log na desnoj strani ekrana. Kliknite desnom tipkom miša na Systems i pregledajte popis aktivnosti na svom računaru. Naravno, posebnu pozornost obratite na vreme kad niste bili uz računar i kad ga je neko mogao neovlašćeno koristiti.

Korisnici Mac-a trebali bi potražiti aplikaciju Console i potom odabrati All Messages. Nakon toga, u popisu, samo treba da proveriti vreme kad niste bili uz računar.

Proverite internet pretraživač

Verovali ili ne, ali mnogi nakon što koriste tuđi računar zaborave obrisati isttoriju  pregleda u internet pretraživaču. Bacite oko na istoriju pregleda i pretraživanja u svom omiljenom pretraživaču. Obično se nalazi u glavnom izborniku kao History. Pojavljuju li se neke stranice za koje ste sigurni da ih niste posećivali? Ili vam je možda popis pregledanih stranica u potpunosti prazan? I to može biti jedan od dokaza da je neko koristio vaš računar.

Naprednija pomoć

Ako sumnjate da je neko koristio vaš računar, ali dotična osoba ima naprednije znanje od vas i dobro skriva svoje tragove, mora ćete posegnuti za nekim konkretnijim “zamkama”.

Isprobajte aplikaciju Prey koja vam može pomoći da uhvatite počinitelja na delu. Naime, osim što prati šta se događa s uređajem, pomoću nje možete zaključati ekran, poslati upozorenje ili čak uslikati počinitelja dok koristi vaš računar.

Snimak ne laže

Želite li imati konkretne dokaze da neko koristi vaš računar, uvek možete investirati u sigurnosnu kameru. Tako rešenje nije najjeftinije, ali ako zaista imate poverljive podatke na svom računaru i želite biti sigurni ko je počinitelj, možda je ovo pravi izbor za vas.

Na tržištu postoji celi niz različitih kamera koje su sitne i možete  ih  sakriti na različita, ne tako vidljiva mesta.

Kad jednom postavite kameru i sistem nadzora, preostaje vam samo da pričekate i utvrdite ko  zaista koristi vaš računar.