Kako izabrati pravi mobilni telefon?

Share

Od veličine ekrana do specifikacija kamere, kod odabira novog mobilnog telefona sve zapravo zavisi od toga šta vam je važno i kakve su vaše navike. Biranje mobilnog telefona prema specifikacijama dostupnih modela je toliko individualno da ćemo se koncentrisati samo na nekoliko najvažnijih karakteristika, a vama savetujemo da pre odabira novog mobilnog telefona razmislite o njegovim karakteristikama i o svojim prioritetima.

Ipak, ono što nikako ne bi trebalo da uradite je da odaberete mobilni telefon koji ima manje od 2GB radne memorije. Bez obzira na sve ostalo, ovo bi trebalo da bude vaš prvi i osnovni uslov prilikom izbora novog mobilnog telefona. Brojne aplikacije, sve zahtevnije igrice i opšti multitasking koji očekujemo od mobilnog telefona prosto zahteva minimum od 2GB radne memorije, pa neka vam to bude osnovna smernica. Imajte na umu da standard već postaju i modeli s 3GB radne memorije. Generalno, većina mobilnih telefona niže klase uglavnom ima 1GB RAM-a .

Mobilni Telefon

Druga važna karakteristika na koju bi trebalo da pripazite se tiče 4G signala. Pokušajte da odaberete model koji podržava 4G signal, jer s obzirom na široku rasprostranjenost 4G signala danas nema puno smisla kupovati mobilni telefon koji ga ne podržava.

Skup, skuplji, najskuplji

Verovali ili ne, smartfon koji će vam u potpunosti odgovarati će verovatno biti jeftiniji nego što ste očekivali. Ako možemo da razvrstamo mobilne telefone u cenovne razrede, prva klasa bi bili mobilni telefoni do petnaest hiljada dinara. U toj klasi ćete teško pronaći model sa kojim ćete dugo biti zadovoljni. Reč je o potrošnim modelima skromnih mogućnosti sa kojima ne možete da očekujete dugo i zahtevno korišćenje.

Srednja klasa je klasa mobilnih telefona između petnaest i trideset hiljada dinara u kojoj ćete najverovatnije pronaći mobilni telefon sa svim željenim karakteristikama. Ova klasa ima najviše modela i praktično svi poznati i manje poznati proizvođači imaju barem nekoliko modela u ovom srednjem cenovnom razredu.

U najviši cenovni razred spadaju flegšip modeli najpoznatijih proizvođača čija cena dostiže i do sto, sto dvadeset hiljada dinara. Možemo da kažemo da takvi top modeli predstavljaju pre zadovoljstvo nego potrebu, a u svakom slučaju dobar i kvalitetan mobilni telefon koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama ne treba da tražite dalje od srednje klase.

Zaboravite na izvikane brendove

Do pre nekoliko godina bilo je najnormalnije da novi mobilni telefon kupite kod nekog od mobilnih operatera uz potpisivanje pretplatničkog ugovora. Danas su se navike promenile i zbog ogromne dostupnosti nebrojenih modela sve se češće mobilni telefon kupuje putem interneta.

Naravno, svi imamo svoje omiljene brendove – Samsung, Apple, HTC, LG – i svaki od njih je potpuno zaslužio reputaciju koju uživa. Međutim, ono čega mnogi od nas nisu svesni je da postoji ogroman broj kineskih proizvođača s jednako kvalitetnim mobilnim telefonima srednje klase. Proizvođači poput Xiaomi-a, Huawei-a, OnePlus-a, Oppo-a itekako mogu da konkurišu poznatijim proizvođačima, posebno ako ih upoređujemo prema broju prodatih modela.

Odlučite šta vam je važno

Osim radne memorije i kvaliteta signala koji podržava, sve ostale specifikacije novog mobilnog telefona odaberite prema sopstvenim potrebama. Kvalitet kamere, zvučnika i snaga baterije su neke od osnovnih specifikacija na koje treba da obratite pažnju. Uzmite u obzir i mogućnost kupovine dodatnog pribora za mobilni uređaj poput maskice, zaštite za ekran, bluetooth zvučnika, SD kartice i prenosnog punjača koji će vam dobro doći bez obzira na kvalitet ugrađene baterije.

Milan

Dugo na internetu. Obožava 10X sadržaje. Odgovorom na pitanje "Kako se radi najbolji SEO?" bavi se više od 10 godina.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *