Kako da motivišete svoje zaposlene i povećate produktivnost u firmi

IT je brzorastuća industrija koja iz dana u dan ima sve veću potrebu za novim kadrovima. Tržište rada naklonjeno je profesionalcima u ovoj oblasti, pa oni imaju u proseku veće honorare od zaposlenih u drugim industrijama.

Ipak, sa sve većom potrebom za IT stručnjacima, dolazi i velika pokretljivost programera, veb dizajnera i Q&A stručnjaka i smanjena lojalnost radnom mestu i firmi, što se povezuje i sa padom motivacije i učuinkovitosti.

Visoka plata je faktor koji se najčešće podrazumeva i ponekad ne igra onu ključnu ulogu u zadržavanju kadrova ovog tipa na jednom radnom mestu duže od godinu dana. Zbog toga se poslodavci u IT industriji iz dana u dan utrkuju da smisle što efikasnije načine da zadrže i motivišu svoje zaposlene – vodeći ih na tim bildinge na mora, nagrađujući ih putovanjima na egzotične destinacije, pretvarajući kancelarije u igraonice.

Svi ovi mehanizmi mogu biti veoma učinkoviti. Ipak, iskustva velikog broja internacionalnih kompanije pokazuju da je najučinkovitiji mehanizam vezivanja zaposlenog za kompaniju to da mu poslodavac kontinuirano omogućava lični i profesionalni napredak. Evo nekoliko načina da to učinite.

Tretirajte ga kao individuu
Motivacija zaposlenog opada onda kada se u firmi oseti kao samo jedan zupčanik u mehanizmu – kao da je zamenljiv i da ga ne vrednujete dovoljno. Zbog toga je važno kontinuirano pratiti rad svakog zaposlenog i nagrađivati posvećenost i dobre rezultate – kako materijalnim, tako i nematerijalnim bonusima.

Ponekad razgovor i pohvala za sve ono čime zaposleni doprinosi firmi mogu biti učinkovitiji od novčanih bonusa. Još jedan od važnih okidača motivacije na radnom mestu je i vera u mogućnost napredovanja. Zaposleni su produktivniji onda kada nemaju uvek ista zaduženja, kada se pred njih postavlja nešto novo i kada se osećaju kako važnost njihove uloge raste paralelno sa rastom kompanije.

Omogućite mu dodatne edukacije
Koliko god da je dobar u svom poslu, svaki zaposleni želi da se u turbulentnom i stalno promenljivom tržištu neprestano profesionalno usavršava. Omogućite mu to, kako se njegove aktivnosti u ovom smeru van posla ne bi odrazile na njegovu energiju i motivaciju na radnom mestu.

Dobar kurs nemačkog jezika ili nekog drugog jezika zemalja sa kojima sarađuje vaša firma, kursevi programskih jezika ili usavršavanje u nekoj drugoj sferi koja nije toliko usko povezana sa nišom u kojoj radite pozitivno će se odraziti i na zadovoljstvo zaposlenog, ali i na njegove rezultate u vašoj firmi.

Zanimajte se za njegov privatni život
Često je ignorisanje privatnih života zaposlenih ono što na može dovesti do toga da ih izgubimo. Pad motivacije može biti povezan sa nekim ličnim ili materijalnim problemom koji bi vi kao poslodavac potencijalno mogli rešiti dodatnim slobodnim danima, bonusom ili pozajmicom.

Ipak, ukoliko o problemima ne iskomuniciramo na vreme za radnikom, to ga može činiti još isfrustriranijim i zasigurno neće podstaći njegovu produktivnost. Uverite se i da je balans između radnog i slobodnog vremena prisutan kod svih zaposlenih, i delegirajte zaduženja tako da niko ne bude preopterećen

Umanjite stres na radnom mestu i podstičite pozitivnu timsku atmosferu
Negativni odnosi između zaposlenih često mogu odlaziti u smeru pada motivacije, pa i napuštanja kompanije. Zbog toga je jako važno imati pouzdan HR sektor koji aktivno radi na identifikovanju i rešavanju konflikata unutar tima. Osim toga, vremenski rokovi često stvaraju mnogo stresa koji se odražava na motivaciju.

Pokušajte da sa zaposlenim iskomunicirate i dogovorite sve vremenske rokove po što racionalnijim principima, tako da niko u firmi ne bude povlašćen, ali ni doveden do anksioznosti zbog nemogućnosti da ispoštuje rok.

Za motivisanje zaposlenog, potrebno je zadovoljiti njegove tri osnovne ljudske potrebe – potrebu za sigurnošću, za podrškom i za važnošću. Poštujući sve navedene principe umanjićete mogućnost nastanka faktora koji umanjuju motivaciju zaposlenog i zasigurno povećati njegovu lojalnost i efektivnost.

- Advertisement -
Milanhttp://www.seoexpert.rs/
Dugo na internetu. Obožava 10X sadržaje. Odgovorom na pitanje "Kako se radi najbolji SEO?" bavi se više od 10 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Letnji intenzivni kursevi u školi digitalnih tehnologija za decu KIBERone.

Školska godina samo što nije počela a vi niste otputovali nigde? Deca se dosađuju i željna su druženja i novih znanja. Ovog avgusta, iskoristite vreme...

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...

I Twitter u trci za kupovinu aplikacije TikTok

U trku za kupovinu američkog tržišta aplikacije za deljenje video sadržaja TikTok uključio se i Twitter, potvrđeno je Rojtersu, ali finansijski stručnjaci sumnjaju da...

Twitter priznao novi sigurnosni propust koji ugrožava korisnike Androida

Twitter će posebno obavestiti one korisnike koji su ugroženi. Samo nekoliko nedelja nakon što su pretrpeli ozbiljan hakerski napad koji je otkrio da su im...

Tramp zabranio transakcije sa TikTok-om i WeChat-om u SAD

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbe o zabrani transakcija sa vlasnicima aplikacija Vi čet (WeChat) i TikTok u SAD. TikTok je u vlasništvu BajtDensa...