Poslednjih godina se puno govori o zaštiti privatnosti na internetu, a ako ste zbog toga poželeli potpuno nestati s interneta, niste jedini.

Jedan je programer koji se predstavio samo imenom Liam odlučio pomoći ljudima i na svom Twitteru korak po korak otkrio kako da obrišete 99,9 posto svojih podataka s interneta.

Otkrio je i da se on sam bavio hakovanjem i upadao u sisteme od svoje 11. godine.

Pronađite sve mailove koje ste ikad koristili

Prođite kroz sve mailove za koje se možete setiti da ste ih koristili u poslednjih 10 godina. Nađite lozinke jer će vam trebati kako biste se odjavili s internetskih stranica na koje ste se ulogovali dok ste ih koristili.

Izbrišite stare profile na stranicama koje ste koristili 

Pretražite mailove po ključnim rečima “Sign up” ili “Welcome”. Ulogujte se u svaku od tih stranica i obrišite profil.

Napominje da je za neke servise prvo potrebno obrisati sav sadržaj i poruke pre nego što se s njih odjavite jer je moguće da je nešto od toga arhivirano te će i dalje ovde ostati i nakon što ugasite nalog.

Maknite se s Googlea

Do sad ste već obrisali profil na Facebooku, ali ako guglate svoje ime i lokaciju, verovatno je da ćete naći još neke informacije o sebi. Tu Liam kao rešenje predlaže Google Console na kojem možete videti koje aplikacije imaju pristup vašim podacima, ali i poslati im linkove na informacije o vama i zatražiti da se uklone.

Obrišite stare mail adrese

Obrišite sve mailove koje više ne koristite, ali sačuvajte one koji će vam još zatrebati. Na njima promenite lozinke i sigurnosna pitanja. Takođe napominje da biste lozinke trebali menjati svakih šest meseci jer hakeri svakodnevno dolaze do novih podataka i koriste ih kako bi vas napali. Pripazite da nove lozinke ne budu slične starima jer će često kombinovati te podatke i lako doći do novih lozinki.

Zaštitite svoju internetsku vezu

Liam savetuje korišćenje nekog VPN servisa, ali onog koji ne prati što ste radili na internetu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име