Izvršni direktor TikToka podneo ostavku

Izvršni direktor TikToka Kevin Majer podneo je ostavku, a na tom mestu zameniće ga privremeno generalna direktorka Vanesa Papas, prenosi Rojters.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je nekoliko dana nakon što je TikTok tužio administraciju američkog predsednika Donalda Trampa zbog odluke da onemogući rad ove popularne aplikacije u SAD, prenosi RTS.

“Poslednjih nedelja došlo je do drastičnih promena na političkoj sceni i nakon analize kakve bi strukturalne promene kompanija morala da pretrpi, i šta to znači za njenu globalnu ulogu, teška srca odlučio sam da je napustim”, saopštio je Majer.

Aplikaciji, koja je u vlasništvu kineske internetske kompanije Bajt Dens, Bela kuća je naredila da proda američki udeo do polovine septembra.

Tramp i drugi zvaničnici Bele kuće u više navrata su rekli da TikTok predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti zbog svog kineskog vlasništva.

Zbog toga je Tramp potpisao izvršnu naredbu 6. avgusta da blokira TikTok ukoliko Bajt Dens ne proda američki udeo u roku od 45 dana. Nedelju dana kasnije Bajt Densu je dat rok od 90 dana da zaključi takav posao.

Potezi Bele kuće naterali su Bajt Dens i TikTok da potraže kupca za američki udeo u toj aplikaciji. Majkrosoft, Orakl i drugi ponuđači razgovaraju o potencijalnom sporazumu, a cena se kreće od 20 do 50 milijardi dolara. Ipak dogovor za tako kratko vreme malo je verovatan.

Zbog toga je TikTok uzvratio tužbom protiv Trampove administracije. U ponedeljak je kompanija tužila američku vladu, optužujući je da joj je onemogućila regularan postupak forsirajući prodaju koristeći izvršnu naredbu.

Autori: RTS, Reuters

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име