IP kamere – ultimativni vodič

0
110
IP kamera

Internet protokol kamera, tj. IP kamera jeste tip digitalne video kamere koja se najčešće koristi u bezbednosne svrhe. Ova kamera, za razliku od starijih serija bezbednosnih kamera može primati i slati podatke putem LAN mreže i interneta.

Snimak se sa kamere može preneti preko interneta na bilo koje mesto. To znači da možete imati pristup ovoj kameri gde god da se nalazite, a da ste, naravno, povezani na internet. Dakle, možete putem bilo kog kompjutera, laptopa, pa čak i pametnog telefona dok ste, recimo, na letovanju pratiti stanje uživo u vašoj kući.

Dakle, ove kamere nisu povezane na televiziju, kao analogne. IP kamere se najviše koriste kao kamere za video nadzor u prodavnicama, školama, fabrikama, a prilično su zastupljene i u domaćinstvima jer je njihova instalacija izuzetno laka i sa njima se lako rukuje.

IP kamera

Tipovi IP kamera i njihova rezolucije

Postoji dva tipa IP kamera. Prvi predstavlja centralizovane IP kamere. Dakle, da bi ovakve kamere radile potreban im je mrežni digitalni snimač (NVR) na koji se priključi nekoliko kamera (4, 8, 16 ili 32) odakle kamere dobijaju komande i gde se čuvaju snimljeni podaci odakle se prenose na USB, disk ili SD memorijsku karticu.

Drugi tip IP kamera je decentralizovan. Ovakvim IP kamerama nije potreban mrežni digitalni snimač. U samim IP kamerama je ugrađena komanda za snimanje odakle one prebacuju podatke na PC računar, SD memorijsku karticu ili bilo kakav drugi medij za skladištenje.

Velika prednost IP kamera jeste upravo njihova odlična slika i rezolucija. Kvalitet snimaka IP kamere je HD (720p) ili Full HD (1080p). Dakle, IP kamerama moći ćete da zumirate snimak do detalja, a da se kvalitet zumiranog dela snimka ne smanjuje i ne postaje mutniji.

Možete, naravno, u radnjama naći i jeftinije verzije koje imaju manju rezoluciju. Niža rezolucija se kreće od 0.3 (VGA kamere) do 29 megapiksela.

Prednosti IP kamere u odnosu na analogne

 

Kvalitet snimaka IP kamera je, naravno, znatno veći od analognih. Iako je prva centralizovana IP kamera osmišljena 1996. godine, a decentralizovana 1999. godine bilo je potrebno neko vreme da se probiju na tržištu i počinju da počnu da zamenjuju analogne kamere.

U svetu se trend korišćenja ovih kamera za obezbeđenje sasvim proširio, dok se kod nas polako ali sigurno razvija. Recimo, očigledan primer o boljem kvalitetu snimka govori činjenica da IP kamerom lako možete da zumirate registraciju sumnjivog vozila, dok na analognim kamerama to nije moguće.

IP kamere imaju PoE napajanje, što znači da su idealne za površine do kojih se teško stiže i da će vam uštedeti novac i vreme za električne instalacije. PoE napajanje funkcioniše tako što se putem jednog kabla šalje video i dobija elekrična energija. Takođe, PoE napajanje će zaštititi vašu IP kameru od prenapajanja ili neispravnih instalacija.

Prednost IP kamera u odnosu na analogne je i u tome što korišćenjem IP kamera imate mogućnost da dobijete putem vašeg mejla (ili mreže koje odaberete) upozorenja o provalnicima. Ova opcija postoji iz razloga što ove kamere detektuju pokrete u kadru i prepoznaju oblike, lica ljudi, vozila i brojenje objekata.

Postoji i mogućnost na skupljim IP kamerama da se sa snimka obeleži neki predmet. Svaki put kada neko određeni predmet pomeri ili kad se desi bilo kakva promena na predmetu, uključiće se alarm, a vi ćete biti obavešteni mejlom. Kamera će vam na snimku izdvojiti samo bitne informacije vezane za obeleženi predmet.

Čuvanje podataka je znatno lakše sa IP kamerama, nego sa analognim kamerama. Naime, IP kamere se proizvode tako da imaju i slot za memorijsku karticu, što će vam u mnogome olakšati skladištenje snimaka ako nema drugi način da se snimak prenese. Ovo je idealno za kamere koje su postavljene na nepristupačnim terenima.

Pored toga, postoje IP kamere koje su prilagođene za različite funkcije. Njihov izbor je veliki: možete birati između IP kamera koje su sa svojim diodama prilagođene noćnom režimu rada, proizvode se i kamere koje su otpornije na oštrije vremenske prilike, pa mogu biti i vodootporne, kao i otporne na udarce.

Potencijalne mane proizvoda

Treba naglasiti da kako postoje različite vrste IP kamera. Razlika se može ogledati u kvalitetu snimka kamere, kao i u njihovoj funkciji. Kako postoji razlika u proizvodu, tako postoji i razlika u ceni. Cene su svakako više od cena tradicionalnih, analognih i web kamera. Na našem tržištu cene se najčešće kreću između 5 hiljada i 40 hiljada dinara. Logično, jeftinije su kamere sa lošijom, VGA kamerom.

IP kamere zahtevaju brz protok interneta. Potreban im je minimum 1-2Mbit u sekundi da bi mogle bez problema učitavati rezoluciju od 720p i 1080p. Zato je prvo potrebno obezbediti takav internet koji će vam omogućiti neometano učitavanje snimka.

Neke IP kamere će zahtevati da budu povezane samo na jednu, statičnu IP adresu, zbog koje će biti komplikovano podesiti javnu konekciju. Za dinamične IP adrese biće vam potreban DDNS, koji omogućava praćenje i pamćenje svih promena IP adresa. Neke kamere se i prodaju sa ugrađenim DDNS-om.

Ako je IP adresa podešena na javnu internet mrežu postoji mogućnost hakovanja i upadanja kriminalaca u sistem obezbeđenja. Naravno, ovo se može preventirati tako što ćete obezbediti vašu internet mrežu, promeniti automatske i uobičajene šifre i pratiti nove načine da se vaše kamere dodatno osiguraju.

Još jedan savet

Pratite TT Group vremensku prognozu i probajte da napravite neki zapis u suton ili tokom izlaska sunca. Bićete oduševljeni!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here