Celokupna poljoprivredna praksa se menja, jer više ne možete da radite onako kako je vaš otac ili deda radio, morate da držite korak sa vremenom – poručuje Oskar Marko, istraživač u BioSense Institutu, koji se pretežno bavi oblastima kao što su mašinsko učenje, veštačka inteligencija i „big data“.

Marko će biti jedan od govornika na konferenciji „Artificial Intelligence“, koja će se održati poslednjeg dana SEE-IT Samita, 9. novembra, u saradnji sa organizacijom Novi Sad CITY.AI. Tom prilikom pričaće o uticaju koji veštačka inteligencija (AI) ima na srpsku poljoprivredu, kao najveću domaću privrednu granu.

– Ovo je vreme Industrije 4.0, Interneta i podataka, i ako hoćete da budete u toku, morate da primenjujete nove prakse u svim poljoprivrednim aktivnostima. Mislim da ćemo vremenom, kao društvo, postati pametniji, u smislu da naučimo da koristimo manje „input-a“ i da dobijemo više „output-a“ – kaže Oskar Marko, osvrćući se na promenu koju je BioSense Institut napravio kao digitalni pionir u srpskoj poljoprivredi.

Koje su dobrobiti od korišćenja novih tehnologija u tako staroj grani kao što je poljoprivreda?
– Kao što kažu, podaci su nova nafta. To je, u suštini, prilika za sve nas istraživače da dođemo do obilja podataka o rastu, biljkama, sadnji, đubrenju, primeni pesticida itd, i da naučimo nešto novo o procesu koji se dešava na njivi.

Koristimo, doslovce, sve čega se domognemo i na taj način izvlačimo znanje iz toga, gradimo velike modele podataka i modele mašinskog učenja i pokušavamo da predvidimo prinose, da optimizujemo primenu pesticida i đubriva, kao i da optimizujemo sve korake proizvodnje.

Koja je budućnost srpske poljoprivrede, kada je reč o veštačkoj inteligenciji?
– Vidim zaista moderan način poljoprivrednog rada, digitalnu poljoprivredu. BioSens takođe ima digitalni servis, AgroSens, i to je samo jedan primer. Sa tim servisom, ljudi mogu da se prijave, registruju i odaberu njivu, i da dobiju pregršt informacija o tome, a satelitski podaci im govore o rastu i usevima i njihovoj potrebi za đubrenjem i vodom.

Trudimo se da koristimo podatke za najsitnije detalje i mislim da servisi kao što je AgroSens omogućavaju poljoprivrednicima da prave proračune i donose pametnije odluke.

Koga biste pozvali da prisustvuje vašem izlaganju na AI konferenciji?
– Pozvao bih sve one koji čine lanac proizvodnje u poljoprivredi – od farmera do snabdevača i velikih kompanija, male kompanije, pojedinačne igrače u nadarenu decu. Takođe, želeo bih da pozovem i ljude iz IT sektora, jer mislim da je poljoprivreda svetao primer šta podaci i AI mogu da učine.

Takođe, Vojvodina je odlično igralište za to, jer, tradicionalno imamo poljoprivredu, a sada imamo i ogroman ICT sektor i mislim da je to dobra kombinacija. Zaista je sjajna prilika da radimo tako nešto i da imamo odlične rezultate i istraživanje na svetskom nivou, kao i vrhunske proizvode na trištu. Dakle, pozvao bih sve ambiciozne ljude koji bi želeli da se bave prvoklasnom poljoprivredom.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime