Intervju: Grigoris Chatzikostas, Biosense institut

„Ne smemo da propustimo priliku da digitalno transformišemo agri-food sektor“

 

„Digitalna transformacija poljoprivrede i agri-food sektora je značajna prilika za Srbiju, ali, na neki način, i za ceo svet. Ako ubrzo ne nađemo način da nahranimo rastuće stanovništvo, uskoro ćemo biti u nevolji“, rekao je Grigoris Chatzikostas, koji je na čelu odeljenja za razvoj poslovanja u BioSens institutu u Novom Sadu. On je objasnio da resursi planete nisu neograničeni, ali da ljudska keativnost i mašta jesu.

Zbog toga, kaže, moramo da se oslonimo na tehnologije, nove ideje i odgovarajuće modele poslovanja kako bi nove tehnologije postale realnost. Grigoris Chatzikostas, čiji je posao da osigura da nove tehnologije koje razvija BioSense nalaze put do tržišta i krajnjih korisnika, biće jedan od govornika na temu poljoprivrede na konferenciji i radionici „Digitalna transformacija industrije u Srbiji“, koja će se održati drugog dana SEE-IT Samita, 8. novembra. Kao odličan uvod u tu priču, podelio je sa nama svoje stavove i činjenice o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi najveća srpska privredna grana i šta možemo očekivati u budućnosti.

 

Da li je srpska poljoprivreda spremna da prihvati nove tehnlogije?

– Radije bih zapitao: „Može li srpska poljoprivreda da priušti da ne prihvati nove tehnologije?“ Inače, ako nastavimo da radimo kao što smo to činili u prošlosti, uskoro ćemo se suočiti sa pitanjem održivosti, sigurnosti prihoda za farmere i rizikovaćemo poziciju Srbije u kompetitivnnom okruženju Evrope. Srbija ima jedinstvenu priiku, ali je jedinstvena jer ne može da bude propuštena! Ne možemo propustiti priliku da digitalno transformišemo naš agri-food sektor – naglasio je Chatzikostas.

Šta bi bio konačan rezultat tog procesa?

– Ne možemo da to prikažemo u brojevima, pošto je uslovljeno mnogim parametrima. Ipak, na način na koji je farmerski sektor struktuiran, možemo reći da su svim vrstama agri-food kompanija, od najvećih korporacija do sitnih farmera potrebne IT tehnologije da bi preživeli i rasli.

Ono što vidimo je da oni koji te tehnologije već sada primenjuju – kao što su mnogi farmeri i kompanije koje rade sa BioSense Institutom – nisu slučajno najprofitabilniji, odnosno najodrživiji i oni koji šire poslovanje, bez obzira na svoju veličinu. Postoje mali, srednji i veliki farmeri koji primenjuju tehnologije i svi profiiraju!

Koga biste pozvali da dođe na SEE-IT Samit i posluša vaše izlaganje?

– Milsim da bi mnogi trebali da dođu i čuju poruku konferencije. Svakako bih određeni naglasak stavio na kompanije u ICT sektoru. U Srbiji postoje neverovatni IT i inženjerski talenti, koji rade u outsourcing-u. To nije loše, ali na taj način sva dodatna vrednost Srbije odlazi negde drugde. Tako da bih svakako pozvao IT kompanije – one koje žele da razvijaju nove proizvode ili da uđu na nova tržišta i da se ne oslanjaju na druge koji će prodavati njihove usluge – da dođu i vide koje im se mogućnosti nude.

Takođe, pozvao bih poljoprovredne kompanije. Taj sektor je vrlo jak u Srbiji i neke od najbolje organizovanih kompanija i korporativnih grupa rade upravo u agri-food oblasti. Međutim, lanac vrednosti uključuje i sve prateće usluge. Poljoprivredno osiguranje je jedna od njih, kao i konsultantske usluge. Što se Srbija više približava integraciji u EU, to je digitalna transformacija važnija. Pre ili kasnije, zajednička poljoprivredna politika će doći i u Srbiju, pa se za to mora pripremiti i javni sektor.

Mislim da bi svakome ko živi od agri-food sektora i tehnoogija – na ovaj ili onaj način – konferencija „Digitalna transformacija industrije u Srbiji“ bila veoma interesantna, te da će imati priliku da razmene ideje sa vrlo interesantnim ljudima.

Grigoris Chatzikostas biće jedan od govornika na konferenciji „Digitalna transformacija industrije u Srbiji“, koja će se oržati 8. novembra, u okviru SEE-IT Samita. Konferenciju organizuju PKS Centar za digitalnu transformacijuGIZ i WKO. Ulaz je besplatan, a karte će uskoro biti dostupne na Eventbrite servisu – ostanite u toku!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име