16.8 C
Novi Sad

Interesovanje dece za sajtove za onlajn kupovinu u porastu

U poređenju sa istim periodom prošle godine, deca su sada sve aktivniji korisnici sajtova za e-trgovinu: njihovo interesovanje za onlajn kupovinu se više nego utrostručilo u poslednjih 12 meseci – od 2% do 9%.

Ovo su rezultati godišnjeg izveštaja kompanije Kaspersky o bezbednosti dece, koji je zasnovan na anonimnoj statistici proizvoda kompanije koji sadrže funkciju roditeljske kontrole.

Nalazi izveštaja pokazuju da, kao i odrasli, deca koriste prednosti onlajn kupovine i pretraživanja (a po nekad i sami obavljaju kupovinu) na način koji će verovatno postati jedini način kupovine u budućnosti. S obzirom na to, roditelji moraju svojoj deci da pruže dobre savete i podršku, kako bi bili sigurni da će imati pozitivno onlajn iskustvo – bez rizika od nenamernog deljenja ličnih i platnih informacija prevarantima, ili potencijalnog upadanja u zamke socijalnog inženjeringa ili aktivnosti koje dovode do gubitka novca. Zbog toga je veoma važno da su roditelji i ostali odrasli u porodici u toku sa ključnim promenama u ponašanju dece na internetu.

Statistika ukazuje na činjenicu da je rastući interes za sajtove e-trgovine među mladima globalni trend, ipak obim zavisi od lokacije. Prema podacima iz izveštaja navedenim ispod, najveći udeo (i ujedno najveći rast) kada je reč o pretragama onlajn kupovine imaju Rusija i zemlje CIS zajednice (23%). Njih prate, sa značajnom procentualnom razlikom, ostale regije: Severna Amerika (15%), Evropa i Bliski Istok (11%), Azija i Latinska Amerika (9%).

Iako postoje očigledne regionalne razlike, najpretraživaniji maloprodajni sajtovi koje deca posećuju širom sveta su AliExpress, Amazon i Ebay. Interesovanje dece za kineske maloprodajne sajtove raste iz godine u godinu. Sajtovi sportske odeće (Nike, Adidas), elektronike (Apple, Samsung) i modnih brendova (Gucci, Vans, Supreme, Zara, Bershka) su najpretraživaniji među mladom potrošačkom populacijom.

Treba napomenuti da onlajn pretraživanje robe, kao i posećivanje specifičnih maloprodajnih stranica ne implicira nužno i stvarno trošenje novca. Deca mogu samo gledati stvari koje žele ili praviti „listu želja” koju će podeliti sa prijateljima ili porodicom. Dakle, ova povećana pažnja dece ka onlajn kupovini ne treba biti protumačena kao potreba za zabranom takvih aktivnosti, već kao potreba da roditelji obrate pažnju na onlajn navike dece i da razgovaraju sa njima o mogućim rizicima i merama predostrožnosti dok uspostavljaju neka osnovna pravila.

Internet deci nudi dosta mogućnosti, i sada smo svedoci toga da deca postaju glavna ciljna grupa onlajn trgovaca. Bilo da troše novac ili ne, potrebni su im podrška i saveti roditelja koji mogu da im pomognu da slučajno ne naiđu na neprimereni sadržaj, izgube novac ili nepotrebno dele lične podatke. Dok postoje određene stvari koje softver roditeljske kontrole može da uradi, od vitalnog je značaja da su odrasli svesni toga šta njihova deca rade onlajn i da budu sigurni da raspolažu svim činjenicama kako bi to radili bezbedno. Ovo bi mogla biti savršena prilika za roditelje da provedu vreme sa svojom decom, kreirajući i deleći liste želja, a uporedo ih učeći bitnim stvarima i o tome kako internet funkcioniše”, komentariše Ana Larkina (Anna Larkina), viši analitičar veb sadržaja u kompaniji Kaspersky.

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: