Intel smanjuje plate uposlenicima zbog slabe prodaje

Nakon što je u četvrtom kvartalu 2022. objavio dvocifreni pad prihoda , Intel želi da prebrodi potencijalno problematičnu 2023. smanjenjem plaća zaposlenima u cijeloj kompaniji.

Odgovarajući na medijske izvještaje o mogućim smanjenjima plata, Intel je u srijedu rekao da je napravio nekoliko prilagodbi u svojim programima kompenzacija i nagrađivanja zaposlenih za 2023. godinu, kako bi se izborio sa “makroekonomskim preprekama i radi na smanjenju troškova u cijeloj kompaniji”.

„[Ove promjene] će pomoći u podršci investicijama i ukupnoj radnoj snazi ​​koja je potrebna za ubrzanje naše transformacije i postizanje naše dugoročne strategije“, nastavlja se u saopštenju. “Zahvalni smo našim zaposlenima na njihovoj posvećenosti Intelu i strpljenju tokom ovog vremena jer znamo da ove promjene nisu lake.”

Iako Intel nije otkrio detalje plana smanjenja plata, radnicima srednjeg nivoa plate će biti smanjene za 5%, a višim rukovodiocima će biti smanjena za 10%, prema medijskom izvještaju koji je potvrdio Reuters . Najvišim rukovodiocima kompanije biće smanjene plate za 15%, dok će Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger takođe smanjiti svoju osnovnu platu za 25%.

Novine su dalje objavile da će Intel prepoloviti doprinose od 401(k) i suspendovati povećanja plata na osnovu zasluga i kvartalne bonuse za učinak. Međutim, uprkos opsežnim merama smanjenja troškova, zaposlenima koji su plaćeni po satu neće biti smanjene plate, navodi se u saopštenju.

Intelov loš učinak u četvrtom tromjesečju nije bio iznenađenje, s obzirom na to da većina kompanija okrenutih potrošačima i dalje ima slabu potražnju, rekao je Mario Morales, potpredsjednik grupe za tehnologije i poluprovodnike u IDC-u. Slaba prodaja PC i serverskih čipova dovela je do slabe potražnje za poluprovodnicima.

“Očekujem da će to biti dug oporavak za Intel, jer zalihe neće doći do dna sve do sredine godine, a neće biti do kraja godine koja ide u 2024. kada ćemo početi da viđamo iz godine u godinu rast za industriju poluprovodnika”, Morales rekao je, dodajući da kompanija mora pogoditi svaki proizvod u svojoj mapi puta u narednoj godini ako želi da ima šanse za oporavak.

Via
computerworld

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!