Image default
5G Huawei

Huawei pozvao Britaniju da ne žuri sa odlukom o 5G

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei pozvao je Britaniju da ne žuri sa donošenjem skupe odluke da isključi njegovu opremu iz svoje 5G mreže, zbog sankcija SAD.

Ovaj poziv je usledio posle izveštaja da je britanska bezbednosna agencija ponovo procenila dugoročnu bezbednost Huaweia o tome izvestila premijera Borisa Džonsona.

Na taj korak Britanija se odlučila nakon toga što su SAD u februaru blokirale pristup Huaveju američkim čipovima i poluprovodnicima, koji su srce 5G mreže, piše Frans pres.

Džonsonova vlada je ranije dozvolila Huaveju da sa svojom opremom učestvuje u razvijanju do 35 odsto britanske 5G mreže, ali pod uslovom da ostane podalje od “ključnih” elemenata u vezi sa ličnim podacima.

No, nove sankcije su povećale verovatnoću da će Huavej morati da se sa pouzdanih američkih dobavljača prebaci na alternativne, čiju pouzdanost neće moći da garantuju britanske bezbednosne agencije.

Potpredsednik Huaveja Viktor Džang poručio je da će meseci biti potrebni da se u potpunosti sagledaju dugoročni efekti američkih sankcija.

“Pozivamo britansku vladu da još malo razmisli. Ono što hoćemo da kažemo je da se radi o dugoročnim uticajima. Potrebno je vreme. Potrebni su meseci da se oni sagledaju”, rekao je Džang.

On je dodao da bilo koja odluka da se Huavej prosto isključi iz razvoja nove brze mreže može da dovede do odlaganja pristupa 5G na teritoriji cele Britanije za još 18 meseci. Procenio je da bi dvogodišnje odlaganje britansku ekonomiju moglo da košta 29 milijardi funti.

“Ta odluka će uticati na budućnost britanske digitalne strategije i digitalne ekonomije – a to je veoma važno”, rekao je Džang.

Džonson se našao pod velikim političkim pritiskom da “otkači” Huavej i prema Kini zauzme čvršći stav, zbog njenog odnosa prema Hongkongu i represije prema Ujgurima u zapadnom kineskom regionu Sinđjangu.

Britanski premijer je, međutim, prošle godine obećao Britancima da će im omogućiti širokopojasni pristup 5G mreži do 2025.

Huavejova oprema je već sveprisutna u britanskoj starijoj generaciji 3G i 4G mreža.

Kineska kompanija tvrdi da će 5G u narednom periodu još više dobiti na važnosti, jer se svet sve više prebacuje na rad od kuće zbog pandemije novog koronavirusa.

I britanske telekomunikacione kompanije upozoravaju da bi skidanje sve postojeće Huavej opreme moglo da ih košta milijarde funti i bile bi godine potrebne da se ona zameni.

Džang je istakao da Huavej želi da radi sa britanskim telekomnikacionim provajderima i da pronađe bezbedne alternative za američku opremu koje bi otklonile svaku sumnju.

“Želimo da budemo jasni da ćemo raditi da prevaziđemo sva ograničenja koja su nam uvedena”, rekao je Džang.

Dodao je da postojeće mreže neće biti ugrožene sankcijama, jer je njihov razvoj planiran mnogo godina unapred.

Huavej ima pohranjenu opremu u skladištima, kako bi odmah reagovao u slučaju potrebe.

Džong se indirektno osvrnuo i na Džonsonovo obećanje “5G za sve”:

“Ovo je prilika koja se Britaniji pruža jednom u životu – da preuzme vođstvo u 5G”, poručio je Džang.

N1

Related posts

Grupa zemalja EU upozorava na pokrete protiv 5G mreže

Radovan Laćarak

U Hrvatskoj započela s radom prva komercijalna 5G mreža

Radovan Laćarak

Huawei: Razvili smo 100 rešenja kojima odmah unapređujemo poslovanje klijenata

Radovan Laćarak

Leave a Comment