Hoćemo li napokon videti Appleove pametne naočare?

Već se neko vreme nagađa o tome kako bi Apple mogao ponuditi pametne naočare za proširenu stvarnost. Pogledajmo šta možemo očekivati

Tokom nekoliko narednih godina Apple bi u prodaju mogao pustiti dva modela pametnih naočara (ili, moguće, tek konzola) za proširenu i virtualnu stvarnost. Google je svoje pametne naočare Glass predstavio pre sedam, a Oculus Rift svoju konzolu za virtualnu stvarnost pre četiri godine.

Jabučari već godinama ne kriju velike ambicije u području proširene stvarnosti, s fokusom na iPhone i iPad. Napravili su znatne pomake napred u tom smeru kad su u pitanju operativni sistem iOS i set softverskih alata za proširenu stvarnost.

Ali, dosad nije bilo ozbiljnijih naznaka kad bi se mogao pojaviti i odgovarajući hardver. Nedavno su, doduše, kupili NextVR, kompaniju u kojoj se bave streamingom virtualne stvarnosti, pre toga Akonia Holographics, koja proizvodi sočiva za konzole namenjene proširenoj stvarnosti.

Evo pregleda nekoliko smernica kako bi Apple mogao krenuti.

Biće obične što je više moguće

Slično kao i njihov pametni sat, u Appleu bi naočare/konzolu za proširenu i virtualnu stvarnost mogli uobličiti kao svakodnevni predmet nesvakidašnjih mogućnosti.

Bilo bi odlično kad bi pritom mislili i na nas koji nosimo naočare. Google je nedavno preuzeo proizvođača North, kompaniju koja proizvodi pametne dioptrijske naočare koje se izgledom ne razlikuju bitno od običnih. Ne bi bilo neobično ako bi i u Appleu krenuli tim putem.

Navodno su već krenuli u probnu proizvodnju novih sočiva za proširenu stvarnost, namenjenih ugradnji u vlastiti hardver. Zasad još nije poznato u kojem će se proizvodu naći. A imaju i patent za prilagodljiva sočiva koji bi mogao biti i te kako koristan.

S potpuno funkcionalnim naočarima za proširenu stvarnost koje izgledom ne odskaču od običnih biće lakše nagovoriti korisnike na isprobavanje i prihvaćanje novih mogućnosti i iskustava.

Što se naziva tiče, verovatno će slediti dosadašnju praksu i nazvati ih Apple Glass (poput već spomenutog Apple Watcha, ali i Apple TV-a). Ako će biti posve bežične, nije isključeno ni kako će se odlučiti na naziv koji će uključivati Air.

Cena neće biti jako visoka?

Osnovni model mogao bi koštati 499 američkih dolara, plus sočiva s odgovarajućom dioptrijom. Toliko su otprilike koštala i prva izdanja iPada te Apple Watcha, dok konzole za proširenu i virtualnu stvarnost koštaju između 200 i 1000 USD.

Biće povezane s iPhoneom

U proizvođaču čipova Qualcommu smatraju kako će veliki broj nadolazećih konzola za proširenu i virtualnu stvarnost biti pokrenuto pametnim telefonima. Takve konzole bi mogle biti lakše te biti opremljene ključnim kamerama i senzorima za praćenje pokreta i beleženje informacija, dok bi obrada podataka bila prepuštena smartfonima.

Appleov iPhone već ima jedan od najjačih procesora na tržištu koji se može nositi s proširenom stvarnošću i računarskim vidom.

QR kodovi, objekti svesni lokacije…

Nadolazeće izdanje iOS-a 14 donosi podršku za QR kodove i App Clips koje se temelje na tehnologiji NFC, koje mogu pokrenuti iskustva iz lokacija u stvarnom svetu jednim kuckanjem ili skeniranjem. Te mikro aplikacije mogu podržati i proširenu stvarnost, poveže li se iPhone ili iPad s odgovarajućim pratećim uređajem.

Novija izdanja iPhonea takođe su dobila i čip U1 kojeg je moguće upotrebiti za poboljšavanje preciznosti pri postavljanju objekata u proširenoj stvarnosti, kao i bržem otkrivanju drugih uređaja u blizini u koje je ugrađen.

Pločice za praćenje u proširenoj stvarnosti koje bi se moglo videti pomoću aplikacije za iPhone mogle bi se pojaviti još tokom ove godine. Nije nezamislivo kako bi funkcionisale i u pametnim naočarima.

Novi iPad već je opremljen za pametne naočare

Apple je već poprilično uložio u postavke kamera koji mogu registrovati svet oko sebe s manjih i većih udaljenosti. Kamera TrueDepth, prisutna u svim modelima iPhonea od X, funkcioniše kao umanjeno izdanje Microsoftovog Kinecta i može skenirati okolinu i očitati 3D podatke uz visoku nivo preciznosti, dovoljnu za sigurno prepoznavanje lica.

Novi senzori LIDAR, ugrađeni u zadnji deo novih iPada Pro, imaju veći doseg (do nekoliko metara), koliko bi trebale i pametne naočare. Za aplikaciju Maps skeniranje pomoću LIDAR-a se koristi i za omogućavanje slojeva virtualnih objekata na lokacije u stvarnom svetu pomoću tehnologije Location Anchors.

Koliko će vizuali biti dobri?

Za očekivati je kako će Apple krenuti s osnovnim funkcionalnostima i potom graditi na tome, kao što je to učinio s Apple Watchom i iPhoneom. Verovatno će biti bliže uređajima kao što je nReal Light. Moguće je kako će konkurenciju nastojati nadmašiti boljom kvalitetom slike u odnosu na veličinu uređaja, da bi s vremenom počeli dodavati napredniji hardver.

Jednostavne kao AirPods

Bežične slušalice AirPods mogle bi biti naznaka kako Apple smera na području nosivog računarstva. Pametne naočare trebale bi biti podjednako udobne i korisne, kao i jednostavne za korišćenje.

Poveziva će se s drugim uređajima

Apple Glass verovatno će se moći povezati s ostalim Appleovim uređajima. Slušalice AirPods bi mogle poslužiti za zvuk (iako nije isključeno kako će naočare imati vlastito rešenje), dok bi Apple Watch mogao poslužiti kao daljinski upravljač, dodatni ekran za prikaz.

Saradnja s Qualcommom

Apple i Qualcomm ponovo sarađuju na razvoju iPhonea, verovatno ne isključivo na modemima. Podrška za mreže 5G izuzetno je važna za razvoj proširene i virtualne stvarnosti naredne generacije. Qualcommovi čipovi su već u praktično svim samostalnim konzolama za proširenu i virtualnu stvarnost, a u toj su kompaniji eksperimentisali s tehnologijama koje bi omogućile obradu podataka prikupljenih putem uređaja poput Glassa u računarskom oblaku.

Podrška i za druge, ali…

Kao što je to slučaj s hrpom pametnih satova i uređaja za fitness, iPhone će verovatno podržavati i druge pametne naočare, ne samo Glass, ali s ograničenim mogućnostima.

Kad možemo očekivati Glass?

Apple nove proizvode najavljuje u pravilu mesecima pre nego što ih pusti u prodaju. Očekuje se kako bi prvu službenu potvrdu pametnih naočara mogli dobiti skupa s novom generacijom iPhonea na jesen.

Ali, to ne znači kako će ih biti moguće i kupiti ove godine. U stvari, čini se kako neće biti dostupne pre 2021., moguće i tek 2022., odnosno 2023.

tportal

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име