Kako bi mogla raditi takva aplikacija, osoba špijunskih namera mora se prvo dokopati uređaja žrtve kako bi na njega instalirala odgovarajući softver.

Uz hrpu legitimnih aplikacija i servisa pomoću kojih možete pratiti gde su vam članovi porodice i prijatelji koji koriste smartfone s Androidom postoji i nemali broj onih čija je svrha zlonamerna jer ih je moguće pokrenuti za, primera radi, neovlašćeno špijuniranje i nadzor.

Iz antivirusne kompanije Avast upozorili su kako su nedavno otkrili sedam takvih zlonamernih aplikacija u Googleovoj prodavnici Play. Google ih je u međuvremenu uklonio.

Tih je sedam aplikacija ukupno zabeležilo 130 hiljada preuzimanja, što daje naslutiti kako bi ih poveći broj ljudi možda i dalje koristi. Najpopularnije su bile Spy Tracker i SMS Tracker, koje su zajedno prikupile 50 hiljada preuzimanja.

U Avastu kažu kako su verovatno bile korišćene za praćenje partnera, članova porodice ili zaposlenih bez njihovog znanja. Kako bi mogla raditi takvu aplikaciju, osoba špijunskih namera mora se prvo dokopati uređaja žrtve kako bi na njega instalirala odgovarajući softver.

Taj softver može funkcionisati bez znanja vlasnika smartfona jer nema sličicu aplikacije i druge naznake po kojima bi žrtva mogla zaključiti kako nešto nije u redu. Potiho se povezuje s web odredištem, odakle preuzima dodatni softver za praćenje i nadzor.

Po preuzimanju špijunu predlaže brisanje prvotne instalacije, ukljućujući i sličicu aplikacije. Softver potom može pratiti lokaciju pametnog telefona i dati pristup popisu kontakata kao i istoriju poziva i SMS-ova.

U Googleu postoji zaseban tim čija je posao izbacivanje zlonamernih aplikacija iz prodavnice. Početkom godine objavili su kako rade na poboljšavanju tehnologija otkrivanja zloupotrebe pomoću veštačkog učenja, ali i proširuju tim novim članovima.

Ipak, i dalje je reč o zahtevnom zadatku. Tokom 2017. godine u Googleu su obrisali 700 hiljada zlonamernih aplikacija iz Playa, a sto hiljada razvojnih programera dobilo je zabranu objave novog softvera, piše Digital Trends.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime