Google potajno razvija naslednika Androida?

0
72

Fuchsia bi se u javnosti trebala pojaviti u sledeće tri godine, a zameniti Android u sledećih pet.

Više od dve godine slušamo glasine o tajanstvenom novom operativnom sistemu koji se razvija u Googleu, a koji bi mogao doneti revoluciju na tržištu pametnih uređaja.

Projekt Fuchsia je novi operativni sistem otvorenog koda koji bi u potpunosti trebao zameniti Android. S obzirom na to da se Android operativni sistem trenutno nalazi na više od dve trećine pametnih telefona delom sveta, to bi mogao biti presudan korak za Google. Ali, kako je EU ove nedelje Googleu izrekla kaznu od gotovo 5 milijardi dolara upravo zbog načina na koji ta kompanija širi Android, možda je vreme za nešto novo.

Iako se o projektu Fuchsia ne zna mnogo, osim nekoliko uzoraka osnovnog koda, navodno bi trebao biti dizajniran da bolje odgovara glasovnim naredbama i imati češća ažuriranja ali što je to trenutno slučaj s Androidom.

Takođe, za razliku od postojećeg Androida, projekt Fuchsia trebao bi izgledati jednako bez obzira na kojem ga uređaju koristili (a spominje se sve od pametnih telefona do laptopa).

U planu je da besprekorno funkcioniše na svim uređajima koje Google (odnosno Alphabet) proizvodi i prodaje, a istovremeno korisnicima pruži bolju sigurnost i zaštitu privatnih podataka. Navodno programeri koji razvijaju projekt Fuchsia žele prve uređaje s novim operativnim sistemom na tržište izbaciti unutar tri godine. Android bi tako, u istoriji otišao, u sledećih pet godina.

Ali, što će se onda dogoditi sa starim uređajima koji još uvek koriste Android ili Chrome OS? U Googleu još uvek nemaju konkretan odgovor na to pitanje.

Projekt Fuchsia dovoljno je različit da Android i Chrome OS nisu kompatibilni s njim. Istovremeno, teško je za očekivati da će Google jednostavno podvući crtu i reći korisnicima Androida i Chrome OS-a da moraju promeniti svoje uređaje jer stari više neće funkcionisati.

S obzirom na to da na projektu rade neki od najiskusnijih Googleovih programera, očito projekt ima posebnu težinu za Google, a kazna EU mogla bi celu stvar još malo ubrzati.

Izvor: NDTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here