Google odlučio da ugasi Google+

0
11
Razloga je mnogo, ali najvažniji od njih je veliki sigurnosni propust. Proces gašenja traja će deset meseci

Google je nakon nekoliko godina spore ali sigurne stagnacije ipak odlučio ugasiti Google+, svojevrsnu alternativu Facebooku. Procedura gašenja traja će deset meseci, a odluka o prekidu rada donesena je nakon otkrivenog sigurnosnog propusta koji je neželjenim strankama razotkrio podatke korisničkih profila te je, na sreću, ispravljen još u februaru ove godine.

Seanse od pet sekundi

Korisnička statistika poznate i prilično nepopularne društvene mreže veoma je porazna – preko devedeset posto korisnika Google+ servisa na mreži provodi kraće od pet sekundi, što znači da se radi o posetiocima koji su slučajno kliknuli na hiperlink. Kompanija upkos nezavidnim rezultatima pokušaja kopiranja druge društvene mreže i dalje planira nastaviti pružati uslugu koja, citiramo, služi kao ‘sigurna korporativna drušvena mreža’.

Stiže sigurniji Gmail

Pored najave gašenja Googlea+ koje će trajati deset meseci, Google je odlučio promeniti i postavke privatnosti za svoje druge usluge. Novi API ograniči će pristup korisničkim podacima na Android uređajima, kao i njihovim Gmail adresama, s time da developer nikad neće dobiti pristup podacima o interakciji, uključujući pozivima i porukama.

Što se promena samog Gmaila, korisnička verzija klijenta proći će kroz nekoliko testova. Ona će imati daleko ograničeniji pristup korisničkim podacima putem spoljnih aplikacija. Prioritet i mogućnost pristupa ima će samo aplikacije koje poboljšavaju funkcionalnost samog korisničkog iskustva. Svako ko će raditi aplikacije za hendlanje vašim porukama mora će proći kroz rigoroznu kontrolu koja, pretpostavljamo, treba uliti dodatnu dozu poverenja svim postojećim korisnicima ove globalno popularne usluge.

Rad na imidžu

Google očigledno nastoji poboljšati javni imidž nakon što je Wall Street Journal objavio članak u kojem osuđuje tehnološku firmu zbog uigrane prakse spoljnih aplikacija koje pristupaju korisnikovoj elektronskoj pošti. Kompanija je ove godine, podsetimo, potvrdila da neće kopati po našim mailovima kako bi ih koristila za ciljane oglase, što je veoma pohvalan gest, makar je više nego jasno da svoju praksu sakupljanja informacija može nesmetano nastaviti putem YouTubea i Google pretrage.

Više informacija o gašenju usluge Google+ i nadolazećim Gmail opcijama možete pronaći u sklopu službenog Google bloga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here