Google objavio novu verziju Android-a

0
74

Googleova najnovija verzija Androida produžiće  vam život baterije, bolje vas savetovati u vezi navigacije pa čak vamm pomoći i u borbi protiv zavisnosti od tehnologije.

Deveto izdanje Androida na početku će biti dostupno samo na Googleovim Pixel mobilnim telefonima, dok bi na ostale uređaje trebalo doći krajem godine. Android Pie uvodi novi način praćenja upotrebe aplikacija, omogućava postavljanje ograničenja korišćenja aplikacija, donosi poboljšane obaveštenja, a iz Googlea su obećali i duže trajanje baterije.

Za korisnike Androida ovo su sjajne vesti, ali pitanje je na kom broju uređaja će Android Pie biti dostupan. Prema podacima Googlea, prethodna verzija (Android Oreo) instalirana je na samo 12 posto uređaja Androida. Drugim rečima, Google se suočava s problemima distribucije i ažuriranja telefona koji nisu pod njihovom proizvodnjom.

Međutim, iz ove kompanije najavljuju da će situacija s Android Pie biti bolja jer će bolje sarađivati s ostalim proizvođačima kako bi im olakšali distribuciju novog sistema.

Hoće li nas Pie zaista odviknuti od neprestanog gledanja u mobilne telefone?

Jedna od opcija novog softvera je Digital Wellbeing. Wellbeing služi kao odgovor Googlea na kritike da su pametni telefoni preterano zarazni i da utiču na raspored spavanja. Neće vam, naravno, pevati uspavanku da lakše zaspite, već će vam pružiti način da vidite koliko ste vremena proveli na svome uređaju i u određenim aplikacijama.  Korisnici će moći odrediti koliko će se vremena koristiti određena aplikacija, a kada se granica prekorači, Wellbeing će vas upozoriti te će aplikacija prestati funkcionisati (naravno, postoji i mogućnost prekida zabrane).

Wind Down Mode

Još je jedna bitna funkcija Wellbeinga je Wind Down Mode. Wind Down namenjen je kao podsticaj za ostavljanje uređaja dalje od sebe na kraju dana. U unapred odabranom vremenu, žarke boje ekrana će se prebaciti u nijanse sive tako da će vam Wind Down aktivirati opciju zabrane ometanja i zanemariva će dolazne pozive i notifikacije. Sve za dobar i zdrav san.

Osim značajnih promena poput Wellbeinga, Android Pie pun je i znatno manjih, ali korisnih promena koje bi trebale poboljšati celokupno iskustvo korišćenja ovog operativnog sistema.

Pie će notifikacijama dodavati slike osobe koja vas je kontaktirala, kao i mogućnost pregleda bilo koje slike te osobe s drugih medija. Osim toga, Pie vam nudi i opciju “Pametnog odgovora” koji će vam na poruke koje označite automatski odgovarati.

Još jedna velika inovacija koju Google uvodi u novom Androidu su “Slices”. Slices će se sastojati od malih kartica preko kojih ćete moći na brzinu proveriti određene aplikacije bez da ih otvarate. Primera radi ako pozovete Uber, nećete morati otvarati Uber aplikaciju da vidite koliko je najbliži auto udaljen od vas, već ćete to proveriti u “Slices” kartici. Međutim, ova funkcija neće biti puštena na Android sve do kraja godine.

Izvor: Zimo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here