Google objasnio kako produžiti trajanje baterije

Osim što je atraktivan, Dark Mode, odnosno crna tema aplikacija pokazala se energetski izuzetno učinkovitiji na uređajima s OLED ekranom.

Prekratko trajanje baterije jedan je od najvećih problema korisnika pametnih telefona jer previše surfovanje, igranja i dopisivanja brzo prazni bateriju tako da veliki broj ljudi ne izlazi iz kuće bez dodatne baterije. Na mreži možemo pronaći brojne savete kako smanjiti potrošnju baterije, a Googleovi inženjeri ove su nedelje na Android Dev Summitu objasnili kako produžiti vreme trajanja baterije između punjenja.

Tajna je u – Dark Modu, odnosno u crnim/tamnim temama koje se koriste u aplikacijama tako da su iz ove kompanije priznali da su pogrešili kada su nagovarali programere da u svojim temama za aplikacije koriste belu boju (koju i Google koristi u svojim aplikacijama) jer se time povećava potrošnja baterije. Google je već predstavio tamnu temu u YouTubeu, porukama i News aplikaciji, a nije teško pretpostaviti kako će ova kompanija, kao i drugi programeri uskoro predstaviti Dark Mode i u brojnim drugim aplikacijama.

Primeri uštede baterije – koji se odnose na telefone s OLED ekranima, prema podacima koje je Google prikazao na Android Dev Summitu su očiti. Npr. u YouTube aplikaciji pri punoj osvijetljenosti ekrana s uključenim Dark Modeom potrošnja baterije bila je čak 43 posto manja u odnosu na klasičnu bijelu temu aplikacije.

Primeri uštede baterije – koji se odnose na telefone s OLED ekranima, prema podacima koje je Google prikazao na Android Dev Summitu su očiti. Npr. u YouTube aplikaciji pri punom osvetljenju ekrana s uključenim Dark Modeom potrošnja baterije bila je čak 43 posto manja u odnosu na klasičnu belu temu aplikacije.

Tamnu temu na YouTube aplikaciji na Androidima i Appleovim iOS uređajima možete aktivirati unutar same aplikacije (Postavke/Opšte/Tamna tema), a Google je ovu Dark Mode omogućio i na poslednjoj verziji Androida (Pie) koja je trenutno dostupna na malom broju telefona i može se aktivirati unutar postavki ekrana.

O učinku tamnih tema na trajanje baterije smartphonea s OLED ekranima pisalo se i pre, ali ovo je prvi put da su ovo potvrdili iz Googlea, kompanije koja stoji iza najpopularnijeg operativnog sistema na svetu za pametne telefone, Androida. Na internetu možemo pronaći brojne korisne, ali i pogrešne savete vezane uz korišćenje baterije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име