GitHub otpušta 10% radne snage, planira se potpuno udaljiti kako bi smanjio troškove

Dobavljač usluga razvoja softvera i kontrole verzija u vlasništvu Microsofta rekao je da su otpuštanja i prelazak na rad na daljinu dizajnirani da zaštite kratkoročno zdravlje njegovog poslovanja.

GitHub , pružalac usluge razvoja softvera i kontrole verzija u vlasništvu Microsofta, najavio je da će smanjiti 10% svoje radne snage i premjestiti preostale zaposlenike na rad na daljinu kako bi zaštitio trenutnu finansijsku stabilnost kompanije.

“Najavili smo niz teških, ali neophodnih odluka i budžetskih preusmjeravanja kako bismo zaštitili zdravlje našeg poslovanja u kratkom roku i dali nam kapacitet da ulažemo u našu dugoročnu strategiju koja ide naprijed”, rekao je glasnogovornik GitHub-a u e-poruci .

U četvrtak, izvršni direktor GitHuba Thomas Dohmke poslao je e-mail zaposlenicima u kojem ih obavještava o nadolazećim promjenama, uključujući otpuštanja.

“Za početak, uskladit ćemo naš rad s područjima u kojima možemo najbolje utjecati na ove ciljeve i potrebe naših kupaca u svim našim proizvodima. Nažalost, ovo će uključivati ​​promjene koje će rezultirati smanjenjem radne snage GitHub-a do 10% do kraja fiskalne 23. godine”, napisao je Dohmke u svom e-mailu. 

Procjenjuje se da će 300 zaposlenih koji odlaze, što čini blizu 10% od 3.000 zaposlenih u kompaniji, dobiti otpremnine i usluge pomoći pri tranziciji u karijeri, saopštila je kompanija.

Otpuštanja, o kojima je prvi izvijestio Fortune , nisu prošla mjesec dana nakon što je kompanija zamrznula zapošljavanje 18. januara, što je i dalje na snazi.

Više napora za smanjenje troškova

Kako bi dodatno smanjio troškove, GitHub će, prema Dohmkeovom mejlu, preći na potpuno udaljeno radno okruženje.

“Jedna od naših odluka je da krenemo prema potpuno udaljenom GitHubu. Primjećujemo vrlo niske stope iskorištenosti u našim uredima širom svijeta, a ova odluka je dokaz uspjeha naše dugogodišnje kulture prelaska na daljinu”, napisao je Dohmke u svom e-mailu. 

Međutim, kompanija je saopštila da neće napustiti svoje kancelarije dok im ne istekne ugovori o zakupu.

Pored odlaska na daljinu, kompanija planira da poveća svoj ciklus osvježavanja laptopa i pređe na Microsoft Teams za svu video saradnju kako bi još više smanjila troškove.

“Odmah stupa na snagu, pomjerit ćemo ažuriranja laptopa sa tri na četiri godine”, napisao je Dohmke, dodajući da se očekuje da će prelazak na Teams biti završen do septembra.

GitHub će nastaviti da koristi Slack za svakodnevnu saradnju, saopštila je kompanija.

Velike tehnološke kompanije, uključujući Microsoft, Oracle, Google, Amazon i Meta, nastavile su da otpuštaju zaposlene od avgusta prošle godine .

Prošlog mjeseca, GitHub-majstor Microsoft najavio je planove kompanije da  otpusti 10.000 zaposlenih .

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!