Fortnite stiže na Android, ali na Google Play ipak ne!

0
10

Najpopularnija igra na svetu uskoro će biti dostupna milionima korisnika Androida, ali moći će se preuzeti samo sa stranice Epic Gamesa, ne i s Googlea Play, što nosi i potencijalne sigurnosne opasnosti.

Jedno od najvažnijih sigurnosnih pravila kojeg se svi korisnici Androida trebaju pridržavati ako se žele zaštititi od malwarea i virusa jeste da aplikacije uvek preuzimaju s Googleove online prodavnice Google Play. Iako ni  tamo sto posto sigurnost nije garantovana, sve aplikacije prolaze sigurnosnu proveru pa korisnici ne moraju brinuti oko pouzdanosti izvora aplikacije.

Ali, milioni korisnika pametnih telefona s Googleovim softverom koji žele na svom uređaju imati trenutno najpopularniju igru na svetu mora će prekršiti ovo pravilo – naime, iz Epic Gamesa najavili su kako će Fortnite uskoro biti dostupan na Androidima, ali ne i na Googleu Play. Tako će, umesto putem službene prodavnice za skidanje aplikacija, Fortnite moći nabaviti isključivo putem web stranice Epic Gamesa.

Tim Sweeney, izvršni direktor Epic Gamesa korisnike je upozorio da dobro pripaze na izvor preuzimanja ove igre jer bi se mogle pojaviti brojne lažne verzije prepune malwarea. Prilikom preuzimanja aplikacija koje nisu na Googleu Play, korisnici prvo moraju isključiti neka sigurnosna ograničenja na svojim telefonima, što otvara vrata brojnim prevarantima koji će pokušati iskoristiti ovu situaciju.

Jednom kada Fortnite postane dostupan za Androide, dobro, ali zaista jako dobro proverite izvor s kojeg skidate ovu igru, jer bi oni nestrpljivi koji požure s njenim preuzimanjem bez provere izvora mogli preuzeti lažnu aplikaciju putem koje bi ih hakeri mogli špijunirati, snimati, ukrasiti podatke i slike pa ucenjivati itd.

Razlog zbog kojeg su se u Epicu odlučili na ovako neobičan potez je, kako je to u jednom intervjuu rekao Sweeney, što korisnicima žele omogućiti uživanje u ovoj igri na “ekonomski najučinkovitiji način” – dakle, direktno i bez Googlea kao posrednika koji uzima proviziju od 30 posto.

Ova je igra već neko vreme dostupna korisnicima Appleovih uređaja te je Epic Games u samo tri nedelje na korisnicima iPhonea zaradio 15 miliona dolara, a kada se ova igra pojavi i na Androidu, tako će se zarada dodatno povećati.

Fortnite, naravno, neće biti dostupan na svim telefonima, već samo na jačim Androidima – trenutno još nije poznato koji modeli će podržavati ovu igru, a u intervjuu za Venture Beat Sweeney je rekao kako će raditi na naprednim modelima tako da bi na oko 300 miliona Androida trebao raditi bez problema.

Izvor: The Next Web

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here