Firefox 58 donosi ubrzavanje browsera

Share

Mozilla je nedavno predstavila Firefox Quantum (verziju 57), koji je u browser doneo novo ubrzanje i interfejs. Sa Firefoxom 58, Mozilla želi da nastavi da ubrzava browser, a ovoga puta to će biti ostvareno preko streaming kompajliranja i novog WebAssembly kompajlera.

Sa ove dve izmene, browser će biti u stanju da kodove kompajlira brže od onoga što bi u suprotnom mreža mogla da isporuči. Mozilla ističe: “Ukoliko započnete sa kompajliranjem ranije, ranije ćete i završiti sa kompajliranjem. Upravo je ovo ono što streamin kompajliranje čini – omogućava što raniji početak kompajliranja .wasm fajla”.

Ukupno gledano, performanse ostvarene ovim promenama bi trebalo da budu impresivne. Na desktopu, Firefox će kompajlirati 30-60 megabajta WebAssembly koda po sekundi, dok će na mobilnim uređajima kompajlirati osam megabajta po sekundi. Kompanija ističe da je novi kompajler za 10 do 15 puta brži od postojećih.

Firefox 58 se očekuje 23. januara u stabilnom kanalu, dok je novi kompajler već dostupan u beta i nightly kanalima.

Radovan Laćarak

Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *