Film u digitalnom svetu

S razvojem industrije, menjao se i način gledanja filmova, pa je danas vaš pametni uređaj ujedno i pravi mini-bioskop.

Od 1895. godine, kada je u Parizu prikazan prvi film koji je trajao samo nekoliko minuta do danas kada filmove gledamo na našim pametnim telefonima i nije prošlo toliko mnogo vremena. Naime, prvi film bio je delo čuvene braće Limijer i prikazivao je kako voz ulazi u stanicu.

Ljudi koji su prisustvovali prvoj projekciji, u trenutku kada je voz krenuo ka njima, počeli su da beže, jer su mislili da će ih zgaziti. Prvi period u istoji filmske industrije obeležio je nemi film, sve do 1927. godine kada su se pojavili prvi zvučni filmovi. Dugo je filmska industrija koristila samo resurse s kojima je raspolagala, iako se tehnologija već u tom dobu razvijala.

Osim toga, za snimanje pojedinih scena počinju da se angažuju kaskaderi, koji zamenjuju glavne glumce u nekim scenama. Prvim modernim filmom smatra se “King Kong” koji je snimljen 1933., a sve nakon toga predstavljalo je usavršavanje.

Uporedno s razvojem industrije, menjao se i način gledanja filmova. U početku, to su bila klasična platna, postavljena u zatamljenim prostorijama, s nekoliko stolica i prvobitnim projektorima na koje se traka ručno motala da bi film bio prikazan. S vremenom su i bioskopi postajali savremeniji, a s pojavom televizije i film se “preselio” na male ekrane.

Kad su se desktop računari dovoljno razvili, film ste mogli da gledate i na kvalitetnijem “ekranu” od televizijskog,a dolaskom interneta doživeo je pravu ekspanziju. Potom su stigli i tableti, laptopovi i pametni telefoni s mnogo većom rezolucijom, koja nam je pružila sliku najvećeg kvaliteta i mogućnost da doživimo sve čari specijalnih efekata. Naravno, sve to ne bi bilo moguće da nije bilo interneta.

Pročitaj i:  Uskoro nam stiže Galaxy Watch

Danas, vaš pametni telefon, tablet i laptop ujedno su i vaši mini-bioskopi. Omiljene filmove glumce i scene  možete gledati bilo kada i bilo gde, jer oni su uvek sa vama.

Osim toga, mnogobrojni programi pružaju vam mogućnost da pogledate samo delove scene, vraćate film unazad, zumirate scene koje želite, gledate slow motion, prevodite na željeni jezik, saznate više o detaljima glumcima i načinu na koji je sniman, pa čak i da radite nešto drugo  na vašem uređaju istovremeno dok gledate film. Uz sve to, imate čak mogućnost da se i sami oprobate u ovoj umetnosti i snimite vaš film.

Dostupni su vam svi žanrovi, a na vama je samo da izaberete šta želite da gledate. I tako, od nekadašnjeg gledanja filmova koje je zahtevalo pripreme koje su mogle da traju i po nekoliko sati, danas su vaši omiljeni junaci na smao jedan klik od vas!

Da li ste znali da…

200 miliona dolara su producenti zaradili na američkom horor filmu “Paranormalne aktivnosti” u koji je uloženo 15.000 dolara.

 

“Alisa u zemlji čuda” je Diznijev film sa najviše pesama.

 

Lik Pokahontas smatra se jednim od najrealističnijih i najbolje animiranih, a na njemu je radilo pedeset i pet animatora.

 

12 minuta se sveukupno na ekranu pojavljuje Darth Vader u originalnom “Star Warsu”

 

Previous Article
Next Article

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Misao nedelje

Ko želi da napravi novac, najpre mora da ga potroši!

Pratite nas na Facebook-u

Video nedelje

Foto meseca

Reklame

SERVISI