25.6 C
Novi Sad

Faktori koji određuju kvalitet video zapisa na sigurnosnim kamerama

Kako odabrati kamere koje će obezbediti dovoljno kvalitetne snimke? Ovo je jedna od najvećih dilema kada je u pitanju izbor sigurnosnih kamera, bez obzira da li su vam one potrebne za video nadzor poslovne prostorije ili kuće, odnosno stana. Neki proizvođači i distributeri promovišu svoje sisteme za video nadzor tvdeći da obezbeđuju izuzetan kvalitet slike, čak i u slučaju da to nije tako. Zato je najbolje takve tvrdnje uzeti sa rezervom.

Istina je da na tržištu postoje odlične sigurnosne kamere koje daju vrhunski kvalitet slike i video zapisa za potrebe vašeg video nadzora, ali je pri izboru potrebno obratiti pažnju na određene  parametre.  U tekstu koji je pred vama stručnjaci za video nadzor daju savete o tome kako se određuje kvalitet slike sigurnosnih kamera, koji vam mogu pomoći pri izboru. Pročitajte.

Razumevanje kvaliteta sigurnosne kamere

Iako mnogi korisnici tako misle, rezolucija sigurnosnih kamera nije jedini i odlučujući faktor kada je u pitanju kvalitet slike i video zapisa. Postoje i drugi parametri koji su važni za određivanje kvaliteta snimaka i video zapisa i na koje treba obratiti pažnju pri kupovini sigurnosnih kamera za vaš dom ili poslovni prostor.

Neki od najvažnijih faktora su:

  • Rezolucija slike
  • Objektiv
  • Broj kadrova u sekundi: Frame rate (FPS)
  • Senzor
  • Širok dinamički opseg – Wide Dynamic Range (WDR);
  • Velik dinamički opseg – High Dinamic Range (HDR)
  • Video kompresija
  • Noćno snimanje.

Rezolucija slike

Rezolucija slike je jednostavan i uobičajen način za određivanje veličine video zapisa koji se kreira. Video zapis manje rezolucije daje slike koje imaju manji broj piksela, pa samim tim nije dovoljno kvalitetan. Drugim rečima, što je veći broj piksela na snimku sigurnosne kamere, veća je i rezolucija, a time i bolji kvalitet dobijenog video zapisa.

Prilikom određivanja kvaliteta HD sigurnosne kamere za vaš poslovni prostor ili za vašu imovinu, uzmite u obzir ovu tabelu sa rezolucijama:

 

Broj megapiksela Maksimalna rezolucija Ukupno piksela
1MP sigurnosna kamera 1280×720 921.600
2 MP sigurnosna kamera 1920×1080 2.073.600
3 MP sigurnosna kamera 2048×1536 3.145.728
4 MP sigurnosna kamera 2560×1440 (2K) 3.686.400
5 MP sigurnosna kamera 3072×1728 5.308.416
8 MP sigurnosna kamera 3840×2160 (4K) 8.294.400

 

Sigurnosne kamere rezolucije 720p, 1080p ili 1440p su najzastupljenije na tržištu. Kada je reč o kamerama za video nadzor, današnji standard su HD sigurnosne kamere rezolucije 1080p (2MP). Međutim, poslednjih godina došlo je do prave ekspanzije UHD kamera kako bi se kupcima omogućilo uživanje u najkvalitetnijim snimcima sa nadzornih kamera, pa noviji modeli sve češće imaju minimalno 4MP u rezoluciji 1440p.

Objektiv

Postoje tri vrste objektiva koji se koriste na kamerama za video nadzor: fiksni objektivi, varifokalni objektivi i zum objektivi. Svaki do njih će na određeni način odrediti kvalitet nadzorne kamere.

Sigurnosne kamere sa fiksnim objektivom imaju fiksnu fokusnu tačku. Izbor odgovarajuće kamere sa fiksnim objektivom zavisiće od toga da li kameru želite da koristite za zatvoreni ili otvoreni prostor, pa čak i za nadzor sobe ili hodnika. Da biste nadgledali čitavu sobu, kamera sa fiksnim objektivom sa kratkom fokalnom dužinom će dati najbolji kvalitet slike. Za uski hodnik kamera sa većom fokusnom dužinom je najbolji izbor.

Kamere sa varifokalnim objektivom odlikuju se podesivom fokalnom dužinom i mogu se koristiti kako za nadgledanje uskih i dugih hodnika, tako i za nadgledanje prostranih i širokih prostorija. Fokus se podešava ručno svaki put kada želite da promenite fokusnu dužinu tako da slika koju dobijete ne bude van fokusa, što bi dovelo do toga da video zapisi imaju lošiji kvalitet.

Sigurnosne kamere sa zum objektivom su najbolja opcija kada je reč o određivanju kvaliteta sigurnosne kamere. Umesto da se bavite fokusom ili vidnim poljem, dovoljno je da samo zumirate (uveličate) ili umanjite sliku kako biste dobili bolji prikaz. Ako na kameri postoji funkcija auto-fokusa, čak nećete morati sami ni da zumirate.

Senzor

Senzor u sigurnosnoj kameri takođe ima uticaj na kvalitet dobijene slike ili video zapisa. Senzor je hardverska komponenta koja detektuje svetlost u kameri i pretvara je u elektronsku sliku. Kvalitet senzora sigurnosne kamere često će diktirati i ukupni kvalitet slike.

Na tržištu postoje dve vrste senzora: CCD i CMOS senzori. CCD je nešto starija tehnologija od CMOS-a, ali se i dalje smatra superiornijom. Bolje se ponaša u uslovima slabijeg osvetljenja, ima niži prag detektovanja, širok dinamički opseg i bolju tačnost. Loše strane su te što su CCD senzori skuplji, troše više energije i imaju niži Frame rate – karakteristiku zbog koje je CMOS današnji standard za merenje kvaliteta sigurnosnih kamera.

Najpopularniji formati su 2/3“, 1/2“, 1/3“ i 1/4“. Senzori od 2/3“ su najbolji kada je u pitanju visoka osetljivost, kao i u uslovima slabijeg osvetljenja. Ipak, senzori od 1/2“, kao formata srednjeg opsega, su najzastupljeniji kod većine proizvođača.

Frame rate (broj slika u sekundi)

Frame rate (FPS) se definiše kao broj frejmova (kadrova), odnosno slika koje sigurnosna kamera beleži u sekundi vremena. Ako je njegova vrednosti ispod 15 zasebnih slika u sekundi, dobijeni snimci su lošijeg kvaliteta i mogu biti teški za gledanje.

Najbolja brzina za sigurnosne kamere, bilo za kućne ili za poslovne prostore, je između 25 i 30 (FPS) slika u sekundi, dok kamere koje imaju 50/60 FPS predstavljaju progresivne formate koji se za sada uglavnom upotrebljavaju u high-end HDTV sistemima. Kamere koje obezbeđuju čak 72 FPS još uvek su u eksperimentalnoj fazi. Obavezno obratite pažnju na FPS broj kada birate sigurnosnu kameru koja će vam obezbediti kvalitetne video zapise.

WDR/HDR

Iako su širok dinamički opseg (WDR) i velik dinamički opseg (HDR) različiti sa tehničke strane, oni služe istoj svrsi – a to je poboljšanje dinamičkog raspona kamere. Ove dve funkcije jednostavno rešavaju problem uravnoteženog osvetljenja kako bi se postigao najbolji mogući kvalitet slike ili video zapisa. Od ove dve opcije poželjnija je da kamera ima WDR.

Kompresija video zapisa

Video zapis koji je snimljen sigurnosnim kamerama obično se kompresuje u samoj kameri ili u snimaču, kako bi se najbolje iskoristio prostor za skladištenje. Nažalost, tokom procesa kompresije ponekad se može izgubiti na kvalitetu slike.

Većina proizvođača koristi H.264 i Mpeg-4 video kompresiju. H.264 je standardna opcija kompresije u sistemima sigurnosnih kamera koja će obezbediti maksimalno očuvanje kvaliteta slike i najekonomičnije korišćenje prostora za skladištenje podataka.

Noćno snimanje

Kamere sa opcijom noćnog snimanja koriste infracrvene LED diode što im omogućava da snimaju čak i u potpunom mraku. U većini slučajeva, video materijal koji sigurnosne kamere snime u mraku će biti crno-bele.

Imajte na umu da neke kamere koje imaju opciju noćnog snimanja u stvari mogu da snimaju samo u uslovima slabije osvetljenosti i možda neće biti u mogućnosti da snimaju kada je potpuni mrak. Najzad, važno je napomenuti da za spoljašnje sigurnosne kamere preporučeni domet ne bi trebalo da bude manji od 18 metara, a za unutrašnje sigurnosne kamere domet od 10 metara se smatra standardnim.

Da zaključimo, pre nego što odlučite koju vrstu sigurnosnih kamera želite da kupite, važno je da razumete vaše konkretne potrebe za video nadzorom. Da li želite da kamerama bude pokrivena velika površina vašeg celog imanja? Da li vam je potrebna opcija prepoznavanja lica ili registarskih tablica na vozilima? Ili vam možda treba nadzor malog unutrašnjeg prostora? Šta god je vaša potreba, kvalitet video zapisa mora se uzeti u obzir. Zato je važno da pre kupovine proverite sve gore navedene faktore koji će vam pomoći da odredite kvalitet svake kamere.

0
- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: