Facebook prestaje biti besplatan?

0
55

Godinama je šef Facebooka Mark Zuckerberg ponavljao kako će korišćenje te društvene mreže uvek biti besplatno za njene korisnike. Međutim, čini se da je tome došao kraj.

Facebook je potiho promenio slogan koji je koristio gotovo od svog osnivanja. Tako na početno stranici više ne stoji “It’s free and will always be” (besplatno je i uvek će biti), već “It’s quick and easy” (brzo i jednostavno).

Promena se dogodila početkom avgusta, a iz Facebooka se još nisu službeno oglasili oko toga.

Čini se kako promena slogana zapravo ima veze s načinom na koji Facebok posluje i pravilima Evropske unije. Naime, nije tajna da su osnova na kojoj Facebook bazira svoj poslovanje korisnički podaci.

Upravo ti podaci su i najvredniji deo Facebooka. Iako su iz te društvene mreže u nekoliko navrata ponovili kako su korisnici vlasnici svih objavljenih podataka, takođe su potvrdili i kako iskorišćavaju te podatke da bi oglašivačima prodali marketinški prostor.

Advokat Jose Antonio Castilo smatra kako je do promene slogana došlo upravo zbog korisničkih podataka. Kako je pojasnio za Business Insider, u maju je Evropski parlament prihvatio direktivu koja po prvi put prepoznaje razmenu podataka kao oblik plaćanja.

To znači da korisnici svojim podacima “plaćaju” pravo na korišćenje društvene platforme. Stoga ona ne može biti reklamirana kao “besplatna”.

Uostalom, u “Politici platforme” Facebook je jasno napisao da “ne garantuje da će Platforma uvek biti besplatna”.

Znači li to da će u budućnosti korisnici, osim svojim podacima, za korišćenje Facebooka morati izdvojiti i novac? 

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime