Facebook odustao od vlastitog drona za širokopojasni internet

0
8
U najvećoj društvenoj mreži sveta su odustali od planirane izrade ogromnih bespilotnih letelica za let na velikim visinama koje su trebale doneti širokopojasni internet u zabačene delove sveta

Dron Aquila – letelica na Sunčev pogon s rasponom krila poput onog na avion Boeing 737 – trebala je isporučivati vezu s internetom u udaljene delove sveta radio signalima visokih frekvencija. Projekt je bio deo Facebookovih nastojana uvođenja širokopojasne internet infrastrukture u područjima u kojima je nema.

U Facebooku više neće osmišljavati i izrađivati vlastitu letelicu. Zatvorili su i pogon u Bridgewateru u kojem je nastajala. Umesto toga, fokusira će se na iduću grupu inženjerskih i regulatornih izazova za takve platforme, naveo je Yael Maguire, Facebookov direktor proizvodnje.

Dizajnirana za let iznad 18,2 kilometra visine u trajanju od 90 dana, dron Aquila trebao je doneti pristup internetu za 3,8 milijarde ljudi koji ga trenutno nemaju. Ali, projekt se susreo s brojnim problemima i nedostacima. Primera radi, satelit koji je trebao tim putem osigurati pristup internetu u delovima Afrike uništen je u eksploziji rakete Falcon 9 kompanije SpaceX na uzletištu Cape Canaveral u američkoj saveznoj državi Floridi 2016. godine.

Iako više neće proizvoditi vlastite bespilotne letelice, u Facebooku ne odustaju od ambicioznih planova o širenju broadbanda. Saradnja s Airbusom i drugim partnerima na razvoju tehnologija poput onih za upravljanje računarima i baterija visoke gustoće bi će nastavljena, piše CNET.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here