Društvene mreže Facebook

Facebook najavio strožija pravila oglašavanja pre izbora

Počevši od srede u Nigeriji će samo oglašivači smešteni u toj zemlji imati pravo na izborne oglase, što je politika primenjena i za vreme irskog referenduma u maju prošle godine


Iz Facebooka su u utorak rekli za Reuters da će pooštriti politička pravila oglašavanja i povećati alate za suzbijanje izbornog uplitanja u Indiji, Nigeriji, Ukrajini i Evropskoj uniji u kojima se očekuju važni izbori u sledećih nekoliko meseci.

Kao najuticajnija društvena mreža u gotovo svakoj većoj zemlji, Facebook je od 2016. sredstvo političara i njihovih protivnika u širenju lažnih vesti i druge propagande.

Kupovinom Facebook oglasa takav materijal se može proširiti na ciljnu publiku, ali i takav uticaj može narušiti izborna pravila.

Pod pritiskom vlasti delom sveta, Facebook je prošle godine uveo nekoliko inicijativa za povećanje nadzora nad političkim oglasima.

Počevši od srede u Nigeriji će samo oglašivači smešteni u toj zemlji imati pravo na izborne oglase, što je politika primenjena i za vreme irskog referenduma u maju prošle godine, izjavila je u intervjuu Katie Harbath, direktorka globalne politike u Facebooku.

Jednak pristup stupi će na snagu u februaru u Ukrajini. U Nigeriji se predsednički izbori održavaju 16. februara, a u Ukrajini 31. marta.

U Indiji u kojoj se na proleće bira novi saziv parlamenta, Facebook će već sledeći mesec početi objavljivati izborne oglase u internetskoj knjižnici, rekao je Rob Leathern, direktor za upravljanje proizvodima u kompaniji.

“Učimo od svake zemlje”, rekao je Leathern.

“Znamo da nećemo biti savršeni, ali naš je cilj poboljšavati se”.

U Facebooku veruju da je zadržavanje oglasa u arhivi sedam godina ključan deo borbe protiv izbornih uplitanja, dodao je Leathern.

Knjižnica će sličiti arhivima koje su prošle godine postavili u SAD-u, Brazilu i Velikoj Britaniji.

Evropska unija treba dobiti verziju tog sistema autorizacije i transparentnosti uoči parlamentarnih izbora u maju, rekao je Leathern.

Related posts

YouTube za Android postao još bolji!

Radovan Laćarak

Poznata aplikacija Snapchat dobija potpuno novi dizajn

Radovan Laćarak

Facebook objavio muzičku aplikaciju

Radovan Laćarak

Leave a Comment