Facebook najavio Libru, svoju digitalnu valutu

0
107

Kompanija Facebook planira da napravi novu digitalnu valutu, sličnu bitkoinu za globalnu upotrebu koja bi mogla da podstakne elektronsku trgovinu preko njegovih servisa i reklame na njegovim platformama.

Planira se početak upotrebe digitalne valute nazvane Libra u narednih šest do 12 meseci.

Facebook predvodi stvaranje ove valute i njene prateće tehnologije. Više od dvadeset Facebook-ovih partnera uključujući Paypal, Uber, Spotify, Viza i Masterkard će pomoći da se finansira, izgradi i upravlja tim sistemom.

Facebook se nada da će prikupiti čak milijardu dolara od sadašnjih i budućih partnera da podrže taj projekat.

Dejvid Markus koji vodi Facebook operaciju za kriptovalute je u Tviter poruci napisao danas da je Libra usmerena na 1,7 milijardu ljudi koji još nemaju banke 30 godina od otkrića interneta.

Stvaranje svoje valute koja bi mogla da bude pretnja bankama, nacionalnim valutama i privatnosti korisnika verovatno neće smanjiti interes regulatornih tela za Fejsbuk, navodi AP.

Fejsbuk je trenutno pod američkom saveznom istragom oko svoje prakse čuvanja privatnosti korisnika, i predstoji mu zajedno sa drugim tehnološkim gigantima nova istraga o zaštiti konkurencije u američkom Kongresu.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime