Facebook može otkriti 21 bolest kod svojih korisnika!?

Povezane objave

Najveću su tačnost ostvarili u dijagnostikovanju dijabetesa

U novom istraživanju koje je objavio medicinski časopis “PLOS One” stručnjaci su, posmatrajući niz Facebook profila korisnika širom sveta, došli do zaključka da prema objavljenom sadržaju korisnicima mogu dijagnostikovati čak 21 bolest i zdravstveni problem.

“Vaš bi profil na društvenim mrežama o vama mogao otkriti mnogo više nego što biste ikad pomislili, i svakako više nego što ste ikada hteli podeliti s drugima”, poručili su stručnjaci koji su sproveli ovo istraživanje.

Oni ističu da ovde nije reč o kontakt broju ili adresi, prijateljima ili lokaciji – već o zdravstvenom stanju.

Posmatrajući promene u boji kože, stanje kože i kose uopšteno, ali i ponašanje svakog pojedinog korisnika, te sadržaje njihovih objava, lekari su im uspešno dijagnostikovali stanja poput rane trudnoće, kožne probleme, ali i celi niz mentalnih poremećaja, uključujući anksioznost, depresiju i nekoliko vrsta psihoze.

Najveću su tačnost ostvarili u dijagnostikovanju dijabetesa.

“Ponašanje korisnika, njihovi karakteri i mentalna stanja odražavaju se i na društvenim mrežama, i mogu tačno pokazati kakvo je čije stanje”, tvrde voditelji ovog istraživanja, kojima bi ipak problem mogla stvoriti politika zaštite privatnosti, koje se drži Facebook.

Za svoje su istraživanje, naime, posmatrali preko 940.000 objava 999 korisnika. Proučavalo se sve – od ključnih pojmova, poput “piće” i “alkohol”, koji su se vezivali automatski uz naviku preterane konzumacije alkohola, do načina na koji su poruke pisane.

Ipak stručnjaci ističu da studija koja je koristila predložene reči nije nužno ispravna za sve ispitane subjekte. Parametri socijalnih medija mogu predvideti važnost i dovesti do novih mogućnosti u unapređenju zdavstvenog stanja svakog subjekta.

Istraživanje je imalo mnogo pozitivnih efekata na korisnike društvenih mreža, međutim takođe je pokrenulo i niz pitanja vezanih za probleme očuvanja privatnosti na društvenim mrežama.

Proteklih nekoliko godina Facebook je bio često na meti napada zbog ugrožene privatnosti njegovih korisnika, zbog čega je ova mreža samo u 2018. godini platila više od 56 biliona dolara nadoknada brojnim korisnicima.

Direktor kompanije Mark Zuckenberg je rekao da je svestan ranijih problema njegove kompanije sa otkrivanjem privatnih podataka, ali da je već sada u najavi reorganizacija platforme privatnosti ove društvene mreže.

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Pročitaj i

Tužba protiv kompanije Google zbog sumnje da neovlašćeno prikuplja podatke dece

Državni tužilac američke države Novi Meksiko optužio je kompaniju Google da neovlašćeno prikuplja lične podatke dece kršeći savezne i države zakone. Tužba, koja je podneta...

Svetski brend Spaces dolazi u Beograd

Globalni brend Spaces, koji nudi ekskluzivne poslovne prostore, nastao je u Amsterdamu 2008. godine, a nakon Beča, Bukurešta i Zagreba, nastavlja ekspanziju u regionu...

Prijave za StartIN 2.0 zvanično otvorene

Prijave za “StartIN program - druga generacija” zvanično su otvorene za sve startap timove i trajaće do 15. marta. StartIN program, koji realizuje InCentarHub...

Nova generacija SMS poruka

Microsoft je nedavno najavio da donosi podršku za novi servis, koji bi trebalo da bude nova generacija SMS poruka. Jedna od najpotcenjenijih funkcija za korisnike...

Google uklanja „skoro 600“ aplikacija iz Play Store-a zbog dosadnih oglasa

Kompanija Google danas je objavila da je uklonila 'skoro 600' aplikacija iz Play Store-a zabranjujući im da zarađuju od oglasa - zbog kako navode...