Najveću su tačnost ostvarili u dijagnostikovanju dijabetesa

U novom istraživanju koje je objavio medicinski časopis “PLOS One” stručnjaci su, posmatrajući niz Facebook profila korisnika širom sveta, došli do zaključka da prema objavljenom sadržaju korisnicima mogu dijagnostikovati čak 21 bolest i zdravstveni problem.

“Vaš bi profil na društvenim mrežama o vama mogao otkriti mnogo više nego što biste ikad pomislili, i svakako više nego što ste ikada hteli podeliti s drugima”, poručili su stručnjaci koji su sproveli ovo istraživanje.

Oni ističu da ovde nije reč o kontakt broju ili adresi, prijateljima ili lokaciji – već o zdravstvenom stanju.

Posmatrajući promene u boji kože, stanje kože i kose uopšteno, ali i ponašanje svakog pojedinog korisnika, te sadržaje njihovih objava, lekari su im uspešno dijagnostikovali stanja poput rane trudnoće, kožne probleme, ali i celi niz mentalnih poremećaja, uključujući anksioznost, depresiju i nekoliko vrsta psihoze.

Najveću su tačnost ostvarili u dijagnostikovanju dijabetesa.

“Ponašanje korisnika, njihovi karakteri i mentalna stanja odražavaju se i na društvenim mrežama, i mogu tačno pokazati kakvo je čije stanje”, tvrde voditelji ovog istraživanja, kojima bi ipak problem mogla stvoriti politika zaštite privatnosti, koje se drži Facebook.

Za svoje su istraživanje, naime, posmatrali preko 940.000 objava 999 korisnika. Proučavalo se sve – od ključnih pojmova, poput “piće” i “alkohol”, koji su se vezivali automatski uz naviku preterane konzumacije alkohola, do načina na koji su poruke pisane.

Ipak stručnjaci ističu da studija koja je koristila predložene reči nije nužno ispravna za sve ispitane subjekte. Parametri socijalnih medija mogu predvideti važnost i dovesti do novih mogućnosti u unapređenju zdavstvenog stanja svakog subjekta.

Istraživanje je imalo mnogo pozitivnih efekata na korisnike društvenih mreža, međutim takođe je pokrenulo i niz pitanja vezanih za probleme očuvanja privatnosti na društvenim mrežama.

Proteklih nekoliko godina Facebook je bio često na meti napada zbog ugrožene privatnosti njegovih korisnika, zbog čega je ova mreža samo u 2018. godini platila više od 56 biliona dolara nadoknada brojnim korisnicima.

Direktor kompanije Mark Zuckenberg je rekao da je svestan ranijih problema njegove kompanije sa otkrivanjem privatnih podataka, ali da je već sada u najavi reorganizacija platforme privatnosti ove društvene mreže.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime