Facebook koristi fotografije za svoju veštačku inteligenciju

Nakon analize milion fotografija i hashtagova Facebookov sistem može prepoznati vrste pasa, biljaka, hrane i situacije poput zalaska sunca, snega, mora, leta i slično.

Veštačka inteligencija trenutno je u središtu pozornosti brojnih kompanija. I dok prosečni korisnici još uvek čekaju trenutak kad će moći videti konkretne prednosti koje donosi veštačka inteligencija, kompanije pokušavaju “naučiti” robote da rade poslove koji su ljudima naporni i dosadni.

Jedna od kompanija koja radi na razvoju svoje veštačke inteligencije jest i Facebook. Najveća društvena mreža na svetu pri tome ima i tajno oružje – svoje korisnike.

Naime, kako bi naučili veštačku inteligenciju (zapravo računar) da prepoznaju fotografije i ispravno identifikuju što one predstavljaju, u Facebooku su se okrenuli ogromnoj bazi fotografija koju imaju, a koju mi svi poznajemo kao Instagram.

Korisnici koji prilikom objave svojih fotografija stavljaju hashtag na njih uvelike pomažu veštačka inteligenciji da nauči što se nalazi na slici.

Facebookovi su istraživači morali osmisliti sistem koji će među milionima hashtagova prepoznati one relevantne, kao i njihove sinonime (a da pri tome ne povežu #nedamise s fotografijama s godišnjeg odmora) kao i da ih poređa prema važnosti.

Nakon analize miliona fotografija i hashtagova (u Facebooku tvrde da su to samo fotografije objavljene javno) Facebookov sistem može prepoznati vrste pasa, biljaka, hrane i situacije poput zalaska sunca, snega, mora, leta i slično.

Iako u Facebooku tvrde da njihova veštačka inteligencija neće identifikovati ljude (i označavati vas tamo gde vi to ne želite ili čak niste svesni da su vašu fotografiju objavili), ovo je zapravo prvi korak prema izgradnji bolje pretrage, ali i borbe protiv zabranjenog sadržaja, s čim Facebook ima velikih problema.

Izvor: Facebook

Pročitaj i:  Instagram uvodi aplikaciju za čavrljanje?
Previous Article
Next Article

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Misao nedelje

Ko želi da napravi novac, najpre mora da ga potroši!

Pratite nas na Facebook-u

Video nedelje

Foto meseca

Reklame

SERVISI