Facebook izmislio novu mernu jedinicu vremena

0
29

Developeri koji su u Facebooku zaduženi za VR tehnologiju osmislili su novu jedinicu vremena.

Kada ste Facebook, kada ste dovoljno veliki, moćni i globalno dominantni, onda vam je dopušteno sve, pa čak i definiranje nove jedinice vremena.

Naravno, reč je o šali, zapravo polovina prethodne rečenice je istinita, jer su u Facebooku zaista osmislili novu jedinicu vremena koju su nazvali “flick”. Ali napravili su to s logičnim razlogom, a ideja je stigla iz laboratorija VR Oculusa i vezana je uz video produkciju, odnosno video sadržaje. Naime, upravo je u tom segmentu oduvek bilo dosta nedoumica vezanih uz fps (engl. frame per second), odnosno broj sličica u jednoj sekundi.

A kako sve vezano uz video praktično počiva na fps izračunima tako su u Facebooku odlučili definisati spomenuti “flick”, čija je vrednost u komparaciji sa sekundama tačno 1/705.600.000. U odnosu na dosadašnje računanje koje je uglavnom vezano uz nanosekunde, “flick” iznosi nešto malo više od 1.41 nanosekundi, ali to nije najvažnije. Temelj cele ove priče leži u činjenici kako je brojka 705.600.000 deljiva sa svim brojevima koji su inače standard u video produkciji, a tiču se frekvencije video zapisa koje su najčešće izražene u hercima. Zvuči kompleksno i jest kompleksno, ali bi trebalo pojednostaviti priču s produkcijom video zapisa.

S Facebookovim “flicksima” svi koji se bave video produkcijom dobili bi jednostavniji način sinhronizacije video zapisa, nezavisno o tome u kojem formatu dolazi ili na kojoj je frekvenciji snimljen; 24 Hz, 25 Hz, 30 Hz… Svaki frame, to jest svaka sličica s novom će Facebookovom mernom jedinicom biti iskazana kao celi broj, čime će se, barem tako veruju u Facebooku, pojednostaviti cela ova problematika. “Flicks” i sve uz njega već je dostupno na repozitoriju GitHub, pa ako nekoga zanima…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here