Prema svemu sudeći Facebook gradi novi internet satelit. Društvena mreža radi na novom projektu satelita, koji će omogućiti broadband internet konekciju za područja koja nemaju ili imaju slabu pokrivenost, kako sugeriše FCC dokumentacija.

Dokumenti detaljno opisuju nekoliko razmena emailova između zvaničnika FCC-a i predstavnika Facebooka iz 2016. i 2018. godine. U porukama iz 2018. godine, predstavnici Facebooka ukazuju na “malu satelitsku eksperimentalnu aplikaciju za satelit Athena”.

Ranije ove godine, glasine su počele da se pojavljuju da kompanija radi na još jednom satelitskom projektu. Otkriveni su FCC zahtevi koji se odnose na satelit Athena, koji su se pojavili na Facebooku. Sad znamo sigurno da Facebook stoji iza ovoga, pošto je kompanija potvrdila projekat Athena za Wired, iako nije objavila neke specifične detalje za satelit.

Facebook je i ranije naginjao ka razvoju tehnologija u domenu satelita. Društvena mreža je trebalo da pokrene satelitski internet za delove Afrike 2016. godine, ali je projekat propao kada je SpaceX raketa eksplodirala tokom testa.

Društvena mreža je uložila velike investicije u donošenje internet konekcije na mestima gdje korisnici nemaju pristup broadband konekciji. Ovo ne predstavlja iznenađenje, jer sa više od dve milijarde korisnika, Facebook mora da pronalazi inovativne načine da dođe do novih korisnika ukoliko želi da nastavi sa rastom.

Izvor: Mashable

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име