Facebook će plaćati korisnicima koji dozvole praćenje

0
68

Društvena mreža Facebook je spremna plaćati korisnicima koji joj dopuste da prate dešavanja na njihovim mobilnim telefonima putem nove aplikacije Study.

Aplikacija će pratiti instaliranje svih ostalih aplikacija na smartphone korisnika, vreme koje provode koristeći te aplikacije, zemlju u kojoj se korisnici nalaze, kao i dodatne podatke aplikacija koji bi mogli otkriti koje specifične mogućnosti koriste. Facebook tvrdi da neće imati uvid u specifični sadržaj uključujući poruke, šifre i internet stranice koje korisnici posećuju.

Aplikacija Study se pojavila nekoliko meseci nakon što je prethodna aplikacija za praćenje korisnika i istraživanje pod nazivom Facebook Research ugašena zbog kontroverzi. Aplikacija je promovisana tinejdžerima, a na iPhoneu se oslanjala na specijalni sertifikat koji joj je omogućio da zaobiđe App Store i dobije dublji pristup smartphoneu te tako prekrši Appleova pravila. Ta aplikacija je ukinuta u januaru.

Pokretanje aplikacije Study pokazuje da Facebook smatra da su mu potrebni podaci o tome kako ljudi koriste mobilne telefone, a kompanija je ponešto naučila iz prethodne kontroverzne situacije. Aplikacija Study će biti dostupna samo starijim od 18 godina te samo za uređaje s Androidom. Svaki korisnik će moći odobriti aplikaciji dublji pristup, a ona će prikazivati niz informacija kojima će opisivati koje podatke skuplja i kako će biti korišćeni.

Starosna doba korisnika će biti proveravana pomoću njihovih profila na Facebooku, a svi učesnici će morati imati PayPal račun kako bi bili plaćeni. Za dobijanje tog računa osoba mora biti starija od 18 godina.

Koliko će Facebook plaćati korisnicima, za sada nije poznato. Za sada će aplikacija biti dostupna u SAD-u i Indiji korisnicima koji dobiju pozivnicu.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime