Facebook bez odobrenja učitao imenike 1,5 miliona korisnika

0
125

Stručnjaci za računarsku sigurnost osudili su Facebookovu praksu pogotovo jer su učitavali kontakte bez prethodnog dopuštenja vlasnika.

Facebook je ponovno uprskao. Tako bi se ukratko mogao opisati poslednji u nizu sigurnosnih propusta ove najveće društvene mreže.

Kako su stručnjaci za računarku sigurnost otkrili, od maja 2016. Facebook je neovlašćeno i bez znanja vlasnika, učitao imenike 1,5 miliona novih korisnika Facebooka.

Naime, Facebook je nove korisnike, uz brojne lične podatke, za registraciju na toj društvenoj mreži, tražio i lozinku njihovog e-mail računa. Objašnjenje – želeli su potvrditi njihov identitet.

Ali umesto da potvrde identitet novog korisnika, “ukrali” su njihove kontakte. Jer čim su oni upisali lozinku, Facebook je počeo učitavati njihove kontakte u svoju bazu.

Stručnjaci za računarsku sigurnost osudili su Facebookovu praksu pogotovo jer su učitavali kontakte bez prethodnog dopuštenja vlasnika.

Da bi stvar bila još gora, Facebook je priznao kako je neovlašćeno učitao kontakte, sačuvao ih u svoje baze i potom koristio kako bi poboljšao svoj sistem targetiranog oglašavanja, preporučio potencijalne prijatelje i izgradio vlastitu mrežu.

Korisnici su uvek imali mogućnost učitavanja svojih imenika i kontakata, ali to je bilo na dobrovoljnoj bazi. U maju 2016. izbrisan je dijalog u kojem se korisnike pita žele li učitati imenik, ali ne i samo učitavanje.

Iz Facebooka najavljuju kako će tokom sledećih nekoliko dana informisati oštećene korisnike o propustu kao i ukloniti njihove kontakte iz sistema. Takođe dodaju kako korisnici sami mogu videti i odlučiti koje će kontakte deliti sa Facebookom.

Potrebno je ući u račun na Facebooku i kliknuti na link Kontakti te pogledati koji su kontakti učitani i obrisati one koje ne želite deliti s Facebookom.

Na istom mestu možete proveriti i koje ste kontakte učitali kroz Facebook Messenger aplikaciju.

Izvor: Business Insider

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here