Equihash ASIC miner

Share

 

Proizvođač opreme za rudarenje “Bitmain” je najavio svoj novi proizvod pod nazivom Antminer Z9 mini. Ovaj ASIC miner je pogodan za Equihash algoritam i praviće hashrate od 10.000 Sol/s ± 5%, što ako tu snagu pretvorimo u novac, dobijali bi oko 1100$ mesecno u zavisnosti od novčića i njegove vrednosti na menjačnici. Antminer Z9 mini kosta 1999$ i imate garanciju od 180 dana od dana kada je proizvod poslat.

Potencijalni kupci se suočavaju sa dva problema: carina i forkovanje novčića koji su na equihash algoritmu. Majneri koji koriste grafičke umesto ASIC majnera za rudarenje novčića se protive ASIC majnerima i samim tim development tim koji radi na novčiću u dogovorom sa celom zajednicom koja održava njihovu mrežu tako što iznajmljuje procesorsku snagu svojih grafičkih karti odlučuje da li će dočekati asic majnere sa oduševljenjem ili ce ih jednostavno zabraniti tako što ce promeniti algoritam.

Moramo da napomenemo i potrošnju koju Antminer Z9 mini ima. Koristeći samo 300W je neverovatno, uzmimo u obzir da jedna grafička karta koja daje od 30-90$ mesečno trosi od 100-260W u zavisnosti od modela i proizvođača.

Kao što smo rekli gore u tekstu ASIC majneri nisu voljeni od strane kripto zajednica osim u slučaju Bitcoina koji jednostavno ne može da se rudari sa grafičkim karticama jer nije isplativo. Kripto svet je baziran na decentralizaciji a samim tim što ulazi ASIC uređaj koji je kontrolisan od kompanije Bitmain nije dobrodosao.

Vujadin Ranisavljević

Rođen 10. decembra 1997. godine, prati ga ljubav prema tehnologiji i sve sto tehnologiju prati. U Crypto svetu već nekoliko godina.

You may also like...

2 Responses

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *